Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
podcastEen zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
Als je ooit te horen hebt gekregen dat kinderen krijgen voor jou niet is weggelegd, voelt een miskraam een beetje alsof je een bonus hebt misgelopen, vertelt Corina. Je rekende er niet op, het gebeurde toch, en werd toen weer afgenomen.
Corina lijdt aan endometriose: verklevingen rondom de eileiders en baarmoeder. Die diagnose werd gesteld na jaren van pijn, heftige menstruaties en krampen en een onvervulde kinderwens. ,,Ik was opgelucht na die diagnose. Ik denk dat er geen grotere hel bestaat dan onverklaarbare kinderloosheid.”
Glutenvrij en levenslessen
De goedbedoelde adviezen die Corina door de jaren krijgt - eet glutenvrij, het leven wil je eerst iets leren, ontspan, neem een wijntje - kan ze vanaf dat moment afweren met haar hele duidelijke verklaring. Corina wordt kunstmatig in de overgang gebracht, en na drie maanden wordt dat proces weer omgedraaid met hormonen. ,,Het werd een medisch circus. Ik zat op de gang te wapperen met mijn collega’s van in de vijftig. Maar ik wilde niet in de overgang, ik wilde kinderen. Het tastte mijn vrouwelijkheid aan. Zou ik het niet kunnen, mag ik dan geen moeder worden? Het is lastig om dat soort stemmetjes te onderdrukken.”
Of het nu via een grafje of via het riool gaat, alles gaat uiteindelijk terug de natuur in
Na haar behandeling wordt Corina vrij snel zwanger en krijgt tegen alle verwachtingen in een zoontje na een zorgeloze zwangerschap. ,,Daar was hij dan, het kind waar we al die tijd op hoopten, alles wat ik altijd had gewild. Ik heb daar goed op gelet: Hij is er niet om mijn ultieme wens te vervullen. Hij heeft er niet om gevraagd om geboren te worden.”
Een misgelopen bonus
Na twee jaar beginnen ze weer met behandelingen, want door de endometriose moet ze óf aan de pil zijn of zwanger. ,,Die tien procent kans pakte voor ons echt goed uit, want ik was na de behandeling meteen weer zwanger, alweer. Ik voelde me de koning te rijk.”
Bij de 7 weken echo blijkt er een groeiachterstand. Het hartje klopt, maar heel traag, en een week later wordt de miskraam bevestigd. ,,Je beseft des te meer hoe belangrijk het succesvolle verhaal is. Ik was al moeder, ik had al wat ik wilde. De miskraam voelde als een bonus die je niet krijgt.”
De miskraam is het verlies van een droom - niet van een concreet persoon. Ze verliest het ongemerkt en dat is goed zo, zegt Corina. ,,Of het nu via een grafje of via het riool gaat, alles gaat uiteindelijk terug de natuur in.” Haar kansen op kinderen lijken verkeken, en toch wordt Corina opnieuw zwanger. ,,Ik bloedde het hele eerste trimester en heb de deur bij de verloskundige echt platgelopen. Na een miskraam ben je nooit meer onbezorgd zwanger.”
Weten hoe Corina’s verhaal verder gaat? Beluister hier de podcast.
Endometriose komt relatief veel voor, en hoeft niet te leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Lees het artikel van vruchtbaarheidsarts Tessa Cox op Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VAKANTIE MET KLEINTJES
Van kamperen naar kramperen: ‘Het werd met de dag minder gezellig in onze vouwwagen’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen op pad, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Laura Hindriks zat te rillen op een koude camping met een niet-slapende dreumes. -
PREMIUM
Stress door je kids? Deze vrouwen doen aan ‘mild moederen’
De zomervakantie gaat van start en dat betekent voor veel ouders, veel, heel veel quality time met de kinderen. Deze moeders vertellen hoe zij zich een stuk vrijer voelen door milder te moederen. ,,Grote toekomstplannen met mijn kinderen? Die heb ik niet direct.” -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
column
Vijf van de zes kinderen zijn op vakantie, en ik voel onbehagen in mijn 50-jarige pens
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
PREMIUM
Zomerschool is afleiding en plezier voor Oekraïense kinderen: ‘Fijn om weer vrienden te maken’
Oekraïense kinderen tussen 4 en 12 jaar oud kunnen op drie Amsterdamse basisscholen vier weken lang een zomerschool volgen. ,,Soms is het zwaar omdat de kinderen stress hebben door de oorlog, maar we proberen zoveel mogelijk plezier te maken.”
-
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Getest: Dit is het beste autostoeltje met Isofix voor kinderen
Wat is het beste autostoeltje met Isofix-bevestiging voor kinderen? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.