Hannah uit Vierhouten bevalt op zelfde dag als haar zus van een stilgeboren kindje
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
‘Wie met tranen zaait, zal juichend oogsten.’ In dat Bijbelvers gelooft Hannah uit Vierhouten, zelfs in de periode waarin zij en haar zus op dezelfde dag bevallen van een stilgeboren kindje. Samuel komt na veertien weken zwangerschap ter wereld.
Bij de termijnecho van twaalf weken blijkt dat het kindje niet meer leeft, en Hannah wacht twee weken tot de miskraam op gang komt. Hannah: ,,We wilden alles opvangen en hadden overal in huis jampotjes en bakjes en boterpotjes met water klaarstaan, zodat we hem maar niet zouden missen.
Tijdens de miskraam zagen we hem ineens in één van de potjes. Zou dit ons kindje zijn? Hij was niet zo goed herkenbaar, maar als je steeds het water ververst, zie je een steeds mooier kindje verschijnen.”
Het was zo prachtig, vertelt Hannah, die baby met het neusje van een millimeter. ,,‘Ik zie tééntjes’, riep ik na een tijdje tegen mijn man. Je voelt je zo trots.” Ze waren papa en mama geworden, vertelt Hannah, al leefde hun zoon niet en was het hartje waarschijnlijk bij negen weken zwangerschap gestopt met kloppen. ,,Het hoorde daar niet, het hoorde in mijn buik en het hoorde te leven.”
Je lijdt zelf en je zus lijdt, dus ik kon haar niet tot steun zijn. Het was ontzettend zwaar
Sifra en Samuel
Hannahs verdriet is groot - niet alleen verliest ze Samuel, ook haar zus verliest in diezelfde periode haar ongeboren kindje. In plaats van samen zwanger zijn, werden beide kindjes op dezelfde dag stilgeboren: Samuel met veertien weken en Sifra met 26 weken ,,We gingen bij Sifra kijken en dat was ook al zo’n prachtig meisje. Je lijdt zelf en je zus lijdt, dus ik kon haar niet tot steun zijn. Het was ontzettend zwaar.”
Hannah gelooft in God, maar kan na de miskraam niet meer zingen en bidden - iets dat zij en haar man dagelijks doen. ,,Als ik al kon bidden was het alleen maar: ‘help, help, help, help’. Het troostte me dat andere mensen voor ons aan het bidden waren, dat Jezus voor ons bidt, en dat mijn man Maurits wel zong.”
De nieuwe ouders plukken een bos wilde bloemen, sluiten het kistje en begraven Samuel op een mooi plekje op de Elspeterheide. Ze lezen een stukje uit Psalm 126 voor:
‘Zij die in tranen zaaien,
zullen oogsten met gejuich.
Wie in tranen op weg gaat,
dragend de buidel met zaad,
zal thuiskomen met gejuich,
dragend de volle schoven.’
,,Je kunt niks meer doen voor een kindje dat overleden is. Je kunt nog zo’n mooi grafje uitkiezen en nog zo’n mooie bos bloemen plukken, het maakt allemaal niet uit. Hij had er vast om gelachen en gedacht: ach, hier in de hemel zijn veel mooiere bloemen, en ik ben bij Jezus.”
Er is leven geweest, er was een prachtig kindje geboren dat hen papa en mama heeft gemaakt, zegt Hannah: dat is het goud dat er ook is geweest en zij moet dat leren verweven met de rouw in haar leven.
Beluister hier de podcast waarin Hannah vertelt over haar miskraam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUM
Deze artsen helpen vrouwen na volledige uitscheuring bij bevalling: ‘Hier komen de emoties los’
Een volledige uitscheuring tijdens de bevalling: het is een onderwerp waar vrouwen die het is overkomen doorgaans niet graag over praten. Dat, terwijl de klachten na een totaalruptuur, zoals een volledige inscheuring heet, heel vervelend kunnen zijn. Gynaecoloog Anne-Marie Roos en maag- darm- en leverarts (MDL) Rachel West van Franciscus Gasthuis & Vlietland bieden met hun gezamenlijke spreekuur een luisterend oor. -
PREMIUM
Deze jongens laten hun haar 3 jaar groeien voor een pruik: 'Ik slaap met een knotje’
Drie jaar geleden besloten Dex de Jong en Levi van Etten om hun haren te laten groeien om die te doneren aan Stichting Haarwensen. Deze week ging de schaar erin. -
Mijn bevalling
Anouska bevalt van de zesde met haar dochters erbij: ‘Ze waren heel stil en serieus’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week het verhaal van Anouska Groothuizen, die haar zesde kindje thuis in bad kreeg, in het bijzijn van haar kinderen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
podcast
Viola: ‘Je weet pas hoeveel pijn een miskraam doet als je het zelf meemaakt’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week is dat Viola.