Heeft zindelijkheidstraining zin? ‘Plassen en poepen lijkt een instinct, maar baby’s moeten dat leren’
Sommige kinderen zijn met krap twee jaar al zindelijk, terwijl de ander al bijna naar groep 1 gaat en nog steeds ongelukjes heeft. Heeft het geven van zindelijkheidstraining dan eigenlijk wel zin?
Delen per e-mail
Zodra de vierde verjaardag van een kind in zicht komt, kunnen sommige ouders het ineens benauwd krijgen. Wordt hun kind wel ‘op tijd’ zindelijk voor de basisschool? Net zoals er ook kinderen zijn die vroeger of later dan het gemiddelde gaan lopen of praten, gaat dat ook op voor zindelijk worden.
Wel kunnen we stellen dat kinderen onder de leeftijd van een jaar nog niet in staat zijn om zindelijk te worden. Op deze leeftijd hebben ze simpelweg nog geen controle over hun blaas en de omliggende spieren, en ook zullen ze je aanmoedigingen simpelweg nog niet begrijpen, hoe enthousiast je die ook brengt.
Dat zegt Anka Nieuwhof, urotherapeut (,,een soort plasexpert’’) van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). ,,Je kunt een kind wel redelijk snel conditioneren om aan te geven wanneer het naar de wc moet, maar echt zindelijk worden kunnen kinderen pas vanaf achttien maanden. Dan zijn alle zenuwen volgroeid en krijgen ze controle over hun sluitspieren, zodat ze wel voelen dat ze naar de wc moeten, maar ze het actief nog even uit kunnen stellen.”
Plas- en poeppatronen
De meeste kinderen worden echt zindelijk tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar. Als ze 5 jaar zijn, slapen de meesten ook door zonder ongelukjes. Als ouder zul je ongetwijfeld al eerder patronen rondom het plassen en poepen van je kind bespeuren. Zo trekken veel kinderen zich terug op een rustig plekje, of ze proberen zelf hun volle luier uit te trekken omdat die niet lekker meer zit.
Echt zindelijk worden kunnen kinderen pas vanaf achttien maanden
De Amerikaanse uroloog Steve J. Hodges schreef het boek ‘No Accidents’, waarin hij bezorgde ouders tips geeft over zindelijkheidstraining. Introduceer een ‘eigen toiletje’ in de vorm van een potje, aldus Hodges, en zet op een rustig plekje of eventueel naast het toilet: kinderen imiteren graag hun ouders.
Zorg ervoor dat de associatie met op het potje zitten fijn is, door het te combineren met iets leuks. Leg wat leuke (voel)boekjes naast het potje, of lees zelf een verhaaltje voor. Begin hiermee op de momenten dat de kans het grootst is dat je kind ook daadwerkelijk iets moet doen, zoals na het slapen of eten. Moedig je kind op een positieve manier aan en beloon eventueel met iets kleins als het goed gaat, maar belangrijker: Laat negatieve opmerkingen achterwege, commentaar als ‘jij mag nog niet naar school als je niet op een potje plast’ heeft juist een negatief effect op het zindelijk worden.
De zoon van Bianca is 4, en wil alleen in een luier poepen. Lees haar dilemma hier op Kek Mama.
Luiers zijn zijwieltjes
Luiers zijn er niet alleen om te voorkomen dat je huis een rommel wordt, ze fungeren als een soort ‘zijwieltjes’ voor het lichaam van je kind, zegt de uroloog. ,,Hoewel het instinct lijkt, is plassen en poepen eigenlijk iets dat een baby moet leren. Daarom zie je je baby misschien kreunen na een maaltijd: ontspannen en ‘de boel loslaten’, vereist oefening. Luiers helpen hierbij. Door een baby te vroeg uit de luier te halen, kan hij of zij een abnormaal vermogen ontwikkelen om urine of ontlasting vast te houden, wat kan leiden tot urineweginfecties, nierproblemen en verstopping.”
Diverse urologen raden aan om te beginnen met zindelijkheidstraining rond de leeftijd van drie jaar, wanneer het cognitieve niveau van een kind genoeg is ontwikkeld om uit te kunnen leggen waarvoor je een toilet gebruikt.
Wees erop voorbereid dat er altijd wat ongelukjes kunnen gebeuren, zelfs wanneer je kind er helemaal klaar voor lijkt om de luiers vaarwel te zeggen. Werk dan samen aan de oplossing: haal een sopje en leg het speelgoed samen even aan de kant. Zo oefen je geen negatieve druk uit, maar leer je je kind wel dat broekplassen consequenties heeft.
Bekijk al onze video's van de redactie AD Wonen in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De ene leraar wordt gek van deze nieuwe rage, de ander gebruikt het als leermiddel
Ze zijn in bijna elke basisschoolklas wel te vinden: pop its. Veel leerkrachten worden gek van het speeltje, want elk ingedrukt bolletje maakt geluid. Toch zijn er ook leraren die de pop its juist gebruiken tijdens de lessen. -
Verloskundige krijgt taart omdat vrouw te vaak ‘sorry’ zei tijdens de bevalling
Sorry zeggen tijdens de bevalling? Verloskundige Gea Vije (52) vindt dat onnodig. In haar verloskamers geldt daarom de ‘regel’ dat barenden voor elke sorry 2 euro in een fooienpot stoppen. Het brengt een beetje luchtigheid tijdens de bevalling, stelt ze, maar wel met een onderliggende boodschap: ,,De kunst is dat vrouwen op zo’n moment juist loslaten wat andere mensen vinden.” -
Rouwverlof voor ouders na miskraam of doodgeboorte in Nieuw-Zeeland
Werkenden in Nieuw-Zeeland krijgen in de toekomst verlof na een miskraam of doodgeboorte. Het parlement stemde woensdag unaniem in met een wetvoorstel hierover. De nieuwe wet wordt gezien als een van de eerste in zijn soort wereldwijd. -
PREMIUM
Het leek er even op dat vaders vaker de zorg voor kinderen op zich namen, maar niets blijkt minder waar
De coronacrisis leek een kans voor emancipatie in Nederland. Tijdens de eerste maanden van de crisis leek het erop dat vaders vaker de zorg voor de kinderen op zich namen. Maar hoe langer de crisis voortduurt, hoe minder vaak vaders nog extra zorgtaken op zich nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit. -
Bakerpraatjes
Dit zeggen eetvoorkeuren over het geslacht van de baby
Iedere zwangerschap kost een tand, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: zegt je eetlust iets over het geslacht van de baby?
-
Broertjes of zusjes bij de bevalling? ‘Hij heeft eigenlijk de hele tijd naast me gezeten’
Sommige ouders lijkt het een mooi idee als oudere broertjes of zusjes bij de geboorte zijn van een nieuwe baby. Hoe gaat dat eigenlijk? En hoe is dat voor de kinderen zelf? ,,Het gaf me rust en de sfeer was heel relaxed.’’ -
PREMIUM
Als je steeds weer die pijnlijke bevalling herbeleeft: Marijke helpt moeders hun trauma te verwerken
Steeds maar weer je bevalling herbeleven. Kraamvisite vermijden of zelfs elke vorm van intimiteit uit de weg gaan. Het zijn praktijkvoorbeelden die Marijke Uithol tegenkomt bij vrouwen met een bevallingstrauma. ,,Vaak weten zij niet dat deze klachten zijn toe te schrijven aan hun bevalling.” -
Bang voor de bevalling? Zo ga je ermee om
Het is gezond als je de bevalling spannend vindt, maar als je écht bang bent kan dat een vlotte bevalling in de weg staan. Gelukkig kan je wel een aantal dingen doen om deze angst te verminderen en te ontspannen.