‘Kinderen moeten dagelijks buitenspelen, geen discussie’
Van taalontwikkeling tot pure ontspanning: buitenspelen heeft veel positieve effecten op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. ,,In een natuurlijke omgeving leren kinderen belangrijke levenslessen.”
Delen per e-mail
Steeds meer onderzoek laat zien welke voordelen natuur, een groene omgeving en buitenspelen hebben voor kinderen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld de nodige vitamine D binnen als ze buitenspelen en komen er zogenaamde geluksstofjes vrij in de hersenen. ,,Vooral als kinderen in een natuurlijke omgeving spelen”, vertelt Ilse Vonder. Ze is orthopedagoog en bestuurslid van de Stichting Groene Pedagogiek. ,,In de natuur zijn helpt de ontwikkeling van kinderen op verschillende vlakken, van cognitief en sociaal-emotioneel tot motorisch en psychisch.”
Taalontwikkeling
In de natuur doen kinderen veel zintuiglijke ervaringen op. Ze voelen aan aarde en ruiken aan bloemen. ,,Een stukje hout optillen en voelen hoe zwaar het is, luisteren naar de vogels: allemaal leermomentjes die je brein helpen groeien”, legt Vonder uit. ,,Het buiten aan den lijve ervaren van begrippen als achteruit, onderdoor, erop: het draagt aantoonbaar bij aan de taalontwikkeling.”
Een stukje hout optillen en voelen hoe zwaar het is, luisteren naar de vogels: allemaal leermomentjes die je brein helpen groeien
Doorleefde begrippen, noemt Dieuwke Hovinga die ervaringen waar je met je kind taal aan geeft. Ze is lector Natuur & Ontwikkeling Kind aan de Hogeschool Leiden en de Thomas More Hogeschool Rotterdam. ,,Die doorleefde begrippen doen kinderen veelal buiten op, in verschillende omgevingen waar ze een keur aan ervaringen opdoen. Doorleefde begrippen zijn instrumenten die kinderen gebruiken om te kunnen denken.”
Geluksstofjes
Maar ook voor de motoriek zijn er voordelen: buitenspelen voelt voor kinderen heel avontuurlijk, het nodigt uit tot veelzijdig bewegen, waardoor ook weer geluksstofjes als endorfine en dopamine vrijkomen. Bovendien weten we uit onder andere Amerikaans onderzoek dat mensen ontspannen als ze in een groene omgeving zijn. Lector Dieuwke Hovinga: ,,Natuur heeft een herstellende functie voor ons brein. Er is sprake van aandachtsherstel, waardoor kinderen weer ruimte hebben om te focussen, om zich te concentreren, zelf te spelen. Zelf spelen is dé motor voor kinderlijke ontwikkeling.”
Dennenappeldarten of dierengeluiden verzinnen: Kek Mama zet de leukste bosspelletjes op een rij.
Geen overbodige luxe dus, het huis uit gaan met de kinderen. Het advies van kinder- en oogartsen: twee uur per dag buiten zijn, wat in de praktijk voor veel ouders en kinderen misschien niet haalbaar is. ,,Zorg er in elk geval voor dat dagelijks buitenspelen normaal is, een regel waarover geen discussie is. Laat je niet tegenhouden door het weer, maar kleed de kinderen erop en laat ze lekker vies worden”, adviseert pedagoog Vonder. ,,Laat je kinderen lijfelijk ervaren hoe het buiten is; door het raam kijken naar groen heeft echt niet hetzelfde effect.”
Woonwijk
Moet je per se naar het bos, de zee of een groot park om je kinderen de positieve effecten van buiten mee te geven? Volgens Vonder is dat natuurlijk fijn, maar geen noodzaak. ,,Zoek in de wijk naar kleine stukjes groen of verborgen hoekjes; wissel die in elk geval af met speeltuintjes. Speeltuintjes zijn leuk, maar zijn alleen gericht op bewegingsactiviteit. Zet planten in je tuin of op je balkon, haal op een binnenplaatsje wat tegels weg om er geurbloemen of aardbeien in te planten”, tipt ze. ,,Speur met je kind naar insecten op straat, in plantsoentjes of in je tuin. Laat je puber foto’s maken van de gekste bomen.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Hovinga deelt de visie van Vonder: buiten zijn hoeft niet altijd groots en meeslepend. Belangrijk is volgens haar dat kinderen ervaringen kunnen opdoen met natuur, planten, dieren én processen in de natuur. ,,Denk aan het ritme van dag en nacht, licht en donker, kou en warmte, de wisseling van seizoenen”, licht ze toe. ,,Als je als kind de kwaliteiten van elk seizoen leert waarderen, hoef je in de herfst niet meer te gaan zitten wachten tot het weer lente wordt. Je leert dan misschien ook dat dingen eindig zijn, en dat er zich altijd weer iets nieuws ontvouwt, ook al duurt het even. Hele waardevolle lessen voor de ontwikkeling van kinderen.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Failliete kinderboerderij Houten maakt doorstart: gemeente neemt roer tijdelijk over
Het duurt nog zeker tot 1 januari volgend jaar voor er een nieuwe, definitieve beheerder aantreedt voor de speeltuin en kinderboerderij aan het Keercamp in Houten, bij elkaar gevoegd onder de noemer Buitenwereld. -
Bakerpraatjes
Ieder kind kost een tand? ‘Er is een relatie tussen aantal kinderen en aantal verloren tanden’
Het geslacht van je baby voorspel je met baking soda, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: iedere zwangerschap kost een tand. -
PREMIUM
Isabel (39) en Olivier (38) zijn vaak aan het werk: ‘We zien onze kinderen soms maar een kwartiertje tussendoor’
Isabel en Olivier combineren de opvoeding van hun zoontjes Achiel en Jérome met het runnen van hun restaurant. Dat lukt, met de hulp van babysits, een buitenlandse au pair én een gastouder die hen elk weekend opneemt in haar gezin. -
Deze mythes krijgen vrouwen te horen als ze zwanger zijn
Eten voor twee als je zwanger bent? En wat zegt de vorm van je buik over het geslacht? Als je zwanger bent, kom je ongetwijfeld in aanraking met verschillende bakerpraatjes. ,,Mensen kunnen moeilijk met onzekerheid omgaan en proberen zaken te duiden”, aldus verloskundige Simone Valk. -
De zomertijd gaat dit weekend in, zo pak je dat aan met kleine kinderen
Dit weekend gaat de zomertijd in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Voor sommige ouders met jonge kinderen een regelrechte nachtmerrie: het zorgvuldig gecreëerde ritme van slaapjes en voedingen volledig in de war. Hoe zorg je dat de schade beperkt blijft?
-
Bakerpraatjes
Kun je met baking soda het geslacht van de baby voorspellen?
Iedere zwangerschap kost een tand, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: kan baking soda het geslacht voorspellen? -
Podcast
‘Ik ben niet gelovig, maar heb hardop gebeden dat het kindje het zou overleven’
In de podcast De Veertigers vertellen presentatrice Wytske Kenemans (41), programmamaker Jet Sol (49), presentator Manuel Vanderbos (44) en radiomaker Sander de Heer (45) over hoe het is om eindelijk volwassen te zijn en met ‘u’ te worden aangesproken. Dat doen ze in eerlijke gesprekken over trots, twijfel, blunders, angsten en ontwikkeling. Vandaag: ‘Naar de hemel, de hel of de haaien’ -
Waarom eten we bij een geboorte eigenlijk beschuit met muisjes?
Gefeliciteerd, de baby is geboren! Door corona is kraambezoek nogal ingewikkeld, maar normaal gesproken staan er al snel familie, vrienden, buren en kennissen op de stoep. Volgens oud-Nederlands gebruik krijgen gasten beschuit met roze of blauwe muisjes. Waarom is dat eigenlijk en waar komt die traditie vandaan?
0 reacties