Lotte (30) heeft geen moedergevoelens na bevalling: ‘Ik dacht: wie is dit, ik ken jou niet’
Mijn bevallingBevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lotte Engel (30) wilde een natuurlijke bevalling, maar kreeg een spoedkeizersnede. Tot haar verbazing had ze geen moedergevoelens toen ze haar baby in de armen hield.
Het is voor Lotte en Casper (30) Engel uit Voorhout niet vanzelfsprekend dat ze zwanger worden. Zij werkt als juf in het speciaal onderwijs, hij als recruiter. Samen willen ze een gezin stichten, maar nadat ze haar spiraal laat verwijderen, gebeurt er weinig: ,,Na een halfjaar kwam ik in het ziekenhuis terecht. Ik bleek het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) te hebben: ze ontdekten vochtblaasjes op mijn eierstokken en ik had maar sporadisch een eisprong.”
Het stel mag beginnen met ovulatie-inductie (OI), een behandeling met medicijnen waarbij de eisprong wordt opgewekt. ,,Het klonk hoopvol, maar dat was het niet; door de pillen kreeg ik nog grotere vochtcystes op mijn eierstokken. De eerste keer dat ik hormonen mocht spuiten raakte ik zwanger, maar ging het mis. De maand erna was ik weer zwanger, maar ging het weer mis.”
Vroege miskramen
De twee vroege miskramen zijn heftig. ,,Je wordt zo bewust van hoe fragiel dat beginnende leven is en hoe makkelijk het mis kan gaan dat je een beetje hard wordt.” Na een aantal mislukte behandelingen mogen ze overstappen op IUI-behandelingen (inseminatie). Het stel doet zes pogingen en bij de laatste poging is het raak: ze is weer zwanger en dit keer blijft ze het. Het stel is gelukkig: ,,Ik heb ervan genoten, zeker toen ik mijn baby begon te voelen. Toch bleef ik tot aan de bevalling aan toe sceptisch. Ik dacht: als het misgaat, moet ik daar ook mee kunnen leven.”
De zwangerschap gaat voorspoedig, maar is mentaal zwaar. Hoewel ze geniet van haar groeiende buik en het getrappel van de baby, maakt ze zich ook veel zorgen: ,,Ik lag uren per nacht wakker en piekerde veel. Ik dacht aan de meest onzinnige en niet relevante dingen: wat als mijn baby later alleen op reis wil, kan ik dat aan? Wat als hij geen vriendjes krijgt, of juist heel veel, waardoor hij altijd weg is?”
Een bevalling die eindigt in een keizersnede voelde als falen; ik moest dit toch gewoon zelf kunnen?
Bevallen in het ziekenhuis
Na een zwangerschap van ruim 41 weken begint de bevalling. ,,Toen de weeën vaker kwamen en langer aanhielden, wilde ik graag alleen zijn. De enige plek waar ik me comfortabel voelde, was onder de douche. Omdat we alleen een babybadje hadden, is Casper midden in de nacht bij een vriendin een bad gaan ophalen.” Na een heftige nacht vol in de weeën heeft ze de volgende ochtend een teleurstellende twee centimeter ontsluiting: ,,Superfrustrerend. De verloskundige ging weer naar huis, maar een paar uur later belden we haar weer. Ik zag het zonder pijnbestrijding niet zitten en we konden in het ziekenhuis terecht.”
Aan het einde van de ochtend krijgt ze op haar verzoek een ruggenprik: ,,Het zetten ging snel, ik voelde geen pijn meer en kon wat slapen. Een paar uur later zat ik op drie centimeter ontsluiting. De baby bleek in het vruchtwater te hebben gepoept en zijn hartslag zakte weg. Er moest iets gebeuren: ik kreeg wee-opwekkers, daarna weeënremmers en medicatie om mijn bloeddruk te verhogen. Niets hielp en ik lag te trillen in bed.”
Hij had rossig haar en een bol gezichtje. Ik dacht: wie is dit, ik ken jou niet
Geen moedergevoelens
Engel wil graag op een natuurlijke manier bevallen, maar na 21 uur weeën wegzuchten is ze niet verder dan vier centimeter ontsluiting: ,,De baby moest gehaald worden met een spoedkeizersnede. Er werd een operatiekamer klaargemaakt. Ik was verdrietig; ik wilde geen keizersnede. Een bevalling die eindigt in een keizersnede voelde als falen; ik moest dit toch gewoon zelf kunnen? Waarom kunnen andere vrouwen wel bevallen en kan ik het niet?”
De operatie gaat snel. Op de OK ziet zoon Jibbe het levenslicht. ,,Ik schrok van hoe hij eruitzag. Ik had een miniversie van mezelf verwacht: slank, donker haar, grote ogen. Deze baby was enorm. Hij had rossig haar en een bol gezichtje. Ik dacht: wie is dit, ik ken jou niet.” Jibbe wordt direct meegenomen door een kinderarts en krijgt extra zuurstof. Engel blijft verslagen achter: ,,Ik voelde me zo alleen, was zo ellendig en misselijk, dat ik begon te spugen. Ik was in shock. Na het hechten heb ik nog een uur gewacht op de uitslaapkamer. Daarna mocht ik naar mijn zoon toe. Ik vond hem schattig, maar had niet het gevoel dat hij van mij was.”
Op een dag keek ik hem in zijn ogen en ineens herkende ik hem. De tranen stroomden over mijn wangen
Wennen aan je kindje
Omdat Engel geen moedergevoelens ervaart, steekt ze veel tijd en energie in het bewust opbouwen van een band met haar zoon: ,,Ik heb veel huid-op-huidcontact gehad en ben hem gaan dragen om de aanmaak van oxytocine te forceren. Ik masseerde zijn kleine lijfje, sliep met hem, gaf hem knuffels en kusjes. Op een dag keek ik hem in zijn ogen en ineens herkende ik hem. De tranen stroomden over mijn wangen.”
Het niet meteen herkennen van je baby is een taboe dat Engel graag doorbreekt: ,,Ik heb me ongelofelijk schuldig gevoeld, maar weet nu dat ik moest wennen aan het mama zijn. Ik moest wennen aan Jibbe. Voor mijn bevalling dacht ik dat een moeder haar kind meteen zou herkennen, nu weet ik dat dat niet zo hoeft te zijn.”
Bevallingen van zeven minuten? Die bestaan. Renske beviel in no-time van haar dochtertje Lois. ,,Ineens voelde ik een felle perswee. Ik kan toch niet nu al op tien centimeter ontsluiting zitten?” vertelt ze aan Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmamablogger
Moeder Marisca deelt haar gezinsleven met 40.000 mensen: ‘De blog is mijn dagboek, mijn plakboek’
Ze schrijft niet alleen over kinderfeestjes, low budget uitjes en juffentraktaties, maar ze deelt ook haar spaaroverzicht en persoonlijke ervaringen met een hypnose maagband. Mamablogger Marisca Kenter: ,,De blog is mijn dagboek, mijn plakboek en mijn allergrootste hobby ineen.” -
PREMIUMMARIEKE DOET PABO
Sinds Marieke de pabo doet, is er een einde gekomen aan de marathon aan nachtmerries die ze had
Jarenlang had ik een terugkerende nachtmerrie. In die droom werd ik ontmaskerd als bedrieger. ‘Men’ was er namelijk achter gekomen, dat er nog wat opdrachten van mijn studie geschiedenis en journalistiek open stonden en of ik dat nog even in orde wilde maken. -
PREMIUM
Steeds meer scholen hebben eigen klas voor kinderen met autisme: ‘Mijn zoon hoeft nu niet meer thuis te blijven’
Noodgedwongen thuis zitten omdat je niet mee kunt komen met de rest van de klas en omdat speciaal onderwijs niet passend is: voor veel jonge kinderen met autisme is dit de pijnlijke werkelijkheid. Gelukkig voor hen richten steeds meer ‘gewone’ basisscholen speciale klasjes op met de juiste begeleiding. Voor kinderen zoals Liam Brouwer (7) een enorme uitkomst. -
PREMIUM8
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Ontreddering, pijn, blijdschap: dit zijn de winnende geboortefoto’s van Ouders van Nu
Een uitgeputte, natte moeder en een baby’tje nog vol huidsmeer. Een vader met een gat in zijn sok die het maar nauwelijks beseft en een prachtige uitdrijving van een baby vol haar: om al die bijzondere bevallingsbeelden, professioneel én amateur, een podium te geven organiseert Ouders van Nu jaarlijks een geboortefotografiewedstrijd. Deze foto's hebben gewonnen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?