Niet alle scholen bieden opvang voor kinderen van één ouder met cruciaal beroep, ouders boos
Amsterdamse scholen verzorgen geen noodopvang voor kinderen waarvan een van de twee ouders een cruciaal beroep heeft, terwijl zij dit volgens de Rijksoverheid wel verplicht zijn. Ouders werkzaam in cruciale sectoren komen hierdoor in de knel.
,,Ouders komen echt in de problemen,” zegt Marjet Winsemius van de stichting Voor Werkende Ouders. ,,We praten bijvoorbeeld over verpleegkundigen, ic-artsen en huisartsen. De scholen nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor deze werkenden niet,” zegt ze.
Sinds de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge van afgelopen zaterdag zijn de scholen gesloten. Wel zijn ze nog verplicht om noodopvang te regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen waarvan een van de ouders een cruciaal beroep uitoefent. Sommige scholen komen dit echter niet na. In Amsterdam besloot het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), een koepelorganisatie voor scholen uit de stad, ook geen noodopvang te regelen voor kinderen waarvan één ouder werkt in een cruciale sector. Dat is in strijd met de regels.
Te kort dag
,,Op het moment dat de Rijksoverheid zo kort van tevoren communiceert dat we dicht moeten, hebben we geen gelegenheid om het zo goed te organiseren als we zouden willen,” zegt Lieke Thesingh, voorzitter van het bestuur van het BBO. Volgens haar zijn veel leraren ziek en lukt het niet om voor alle kinderen noodopvang te regelen, ook al hebben zij er recht op. Het BBO kiest er in dit geval voor om kwetsbare kinderen voorrang te geven, zegt Thesingh.
De voorzitter snapt dat organisaties die de belangen van ouders behartigen boos zijn. ,,We gaan ook met ze in gesprek en gelukkig snappen veel ouders het ook wel. Vaak is er wel een mouw aan te passen als het echt niet anders gaat,” aldus Thesingh.
Ouders bellen ons en voelen zich in de steek gelaten. Het is ook vervelend als je aan de deur van de school moet discussiëren hoe belangrijk jouw werk is
Gjalt Jellesma van BOinK, Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, zegt dat het ‘schijnbaar de regel is dat het onderwijs zelf kan besluiten om zich niet aan de regels te houden’. ,,We zien dat die cultuur groeit. Er werd ook constant aangedrongen op sluitingen. Maar hier wordt echt een grens overschreden.”
,,Ja, het is zwaar, maar er zijn ook andere beroepsgroepen die het zwaar hebben,” zegt Jellesma. ,,Ik denk dat ze in de zorg blij zouden zijn met twee weken vakantie. Ouders bellen ons en voelen zich in de steek gelaten. Het is ook vervelend als je aan de deur van de school moet discussiëren hoe belangrijk jouw werk is.”
Geen verlof
Menno van de Koppel, directeur van de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO), zegt dat een deel van het probleem ook ligt bij werknemers- en werkgeversorganisaties. ,,Er is nu wel een lockdown, maar nog steeds geen zorgverlofregeling in verband met corona, terwijl dit niet de eerste keer dat dit ons overkomt. Als één ouder een cruciaal beroep heeft en de ander kan zijn werk niet goed uitvoeren, dan heeft eigenlijk de ouder zonder cruciaal beroep last met zijn werkgever.” Toch benadrukt Van de Koppel dat de regel uiteindelijk wel zo is dat scholen noodopvang moeten regelen. Dat het nu (nog) niet lukt en scholen daarvoor eerst kiezen voor kwetsbare kinderen, daar heeft hij begrip voor.
Melden bij de Onderwijsinspectie
Winsemius, van de stichting Voor Werkende Ouders, ontving inmiddels al zo’n 1300 e-mails van ouders. ,,Het is veel te makkelijk om dit zo te doen. Scholen overtreden de instructies van de overheid.” Ze roept ouders van wie hun kind op een school zit die de afspraken niet nakomt op om naar de Onderwijsinspectie te stappen, of zich te melden bij haar stichting. ,,Wij hebben afgesproken met het ministerie dat we deze scholen doorgeven aan de Onderwijsinspectie. Dan nemen zij het verder op.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kersttradities in je gezin: waarom ze kinderen veiligheid en geborgenheid geven
De decembermaand barst van de rituelen en tradities. Momenten die we volgens deze deskundigen wel wat bewuster mogen koesteren. ,,Ze maken zichtbaar wat je met elkaar belangrijk vindt, iets wat de veiligheid en geborgenheid in gezinnen versterkt.” -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
1
De nieuwste Barbies hebben gehoorapparaat, een prothese en zijn kleiner of dikker
Barbie is slank, blond en onmenselijk perfect. De mannelijke variant Ken, idem. Speelgoedbedrijf Mattel bracht daar de afgelopen jaren verandering in en de Barbiepop werd realistischer, inclusiever en diverser. Ook in de nieuwe collectie, die volgende maand wordt gelanceerd, staan die drie kernwoorden centraal. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
PREMIUM
Vader Lars rent na diagnose Frenkie (1) marathon voor diabetesonderzoek: 'Teveel snoep gegeven?’
In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen diabetes. Onder hen bevindt zich Frenkie, het eenjarige zoontje van Lars de Jong (38) uit Dordrecht. Een half jaar geleden ontdekte Lars dat zijn zoontje nu al diabetes had. Wat doe je wanneer een ziekte die veel controle en regelmaat vereist wordt vastgesteld bij een jong kind? ,,Niets is meer vanzelfsprekend en dat gaat hij later bij zijn eerste biertjes ook wel merken.’’ -
Moederdag
‘Moeders bestempelen als de geweldigste vrouw op aarde? Wees redelijk: je bent dat niet’
Het is Moederdag - dus krijgen deze vrouwen vandaag alle lof en respect voor ‘de moeilijkste taak ter wereld’. Supermoms zijn het, met al die ballen die ze in de lucht houden. Modern day heroes. Apetrots op hun kroost, voor wie ze álles over hebben. In onze positiviteitscultuur, zegt GZ-psycholoog Ruth de Heer, mogen we niet klagen: ,,Moederschap, het mooiste wat er is hè?” De lat voor moeders mag best een tikkie lager, zeggen deze experts. -
PREMIUM
Koste wat het kost een dochter: ‘Ik stuurde zaad naar Amerika, ik dacht niet meer rationeel na’
Ze hadden samen al twee zonen. Hij had er ook al twee uit zijn eerste huwelijk. En dus moest en zou hun derde kind een dochter worden. Hilde, haar echte naam is bekend bij de redactie, en haar man deden aan family-balancing: ze grepen zelf in bij het geslacht van hun baby. Zijn zaadcellen reisden daarvoor naar Amerika. ,,Nu denk ik soms: wat heb je toch gedaan?”