Op vakantie met baby? Deze papierwinkel moet je regelen
De zon schijnt, de lente is in aantocht en vakantieplannen worden gesmeed. Wie voor het eerst reist met een baby ziet misschien op tegen alle administratieve rompslomp. Zeven tips om als doorgewinterde globetrotter in het vliegtuig te stappen.
Heb je je baby al ingeschreven bij je eigen ziektekostenverzekering?
Alle kinderen moeten verplicht verzekerd zijn, dus doe dat vóór je kindje vier maanden is. Zodra je kind is bijgeschreven op je zorgverzekering is-ie gratis meeverzekerd tot zijn achttiende voor alle kosten uit je basisverzekering, tandartskosten en de kosten uit je je aanvullende verzekering (als je die hebt afgesloten). Je kind heeft dus dezelfde verzekering als jij en kan alleen een aanvullende verzekering hebben als jij die ook hebt. Independer maakte een overzicht van de regels rondom bijschrijven bij alle Nederlandse reisverzekeringen.
Neem je zorgverzekeringspas mee en vraag voor de zekerheid de EHIC aan.
EHIC staat voor European Health Insurance Card, en vraag je gratis aan bij de zorgverzekeraar. Met de EHIC krijg je noodzakelijke medische zorg in veel landen.
Reis je naar een land buiten de EU? Google dan thuis alvast het plaatselijke alarmnummer
Een reisverzekering afgesloten?
Zorg dat je kind is bijgeschreven en dus meeverzekerd is. Neem een kopie van de poliswaarden van de reisverzekering mee. Bel van tevoren en check of je verzekering op āEuropaā of op āWereldā staat. Vraag meteen om de alarmnummers van de verzekeringsmaatschappij. Het makkelijkst is een kortlopende reisverzekering voor jezelf afsluiten, tipt Independer, en ook je kind aan die verzekering toe te voegen. Een kortlopende reisverzekering is meestal niet duur.
Zorg dat je telefoonboek lekker vol staat
Sla bijvoorbeeld het nummer van je huisarts op, tippen de experts van Ouders van Nu. Als je kind ziek is op vakantie, is het fijn om te kunnen overleggen met je eigen huisarts, in je eigen taal. De huisarts kan ook adviseren of je met je kind naar een lokale dokter moet en wat daarbij belangrijk is om te vertellen. Is er een noodsituatie, dan kun je in alle landen van de Europese Unie bellen naar 112 om de plaatselijke hulpdiensten in te schakelen. Je krijgt dan de dichtstbijzijnde alarmcentrale aan de lijn en alle medewerkers spreken Engels. Reis je naar een ander land, buiten de EU? Google dan thuis alvast het plaatselijke alarmnummer en sla het op in je telefoon.
Babyfoto's bij de hand
Die schattige babypasfoto op het paspoort van je kind is binnen een paar maanden al achterhaald. Daar houdt de Koninklijke Marechaussee wel rekening mee, maar in het buitenland kunnen andere regels gelden. Houd je telefoon dus bij de hand: daar staan vast genoeg fotoās op ter bewijs. Maak eventueel een compilatie van foto's van je kind.
Ga je met de auto? Stop deze papieren in een mapje:
Kentekenbewijs
Europees aanrijdingsformulier
Identiteitspapieren van aanhanger en caravan
Groene kaart
Eventueel een internationaal rijbewijs
Autovignet of milieusticker
Corona is de wereld nog niet uit
Er gelden nog altijd maatregelen in het buitenland zoals testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes. Ook zijn er landen die nog geen (toeristische) reizigers toelaten. Raak je besmet met corona op vakantie, dan gelden de coronaregels in het land van bestemming. Ook zijn er landen die vragen om een geprinte versie van je vaccinatie-, herstel- of testbewijs. Lees het hele reisadvies voor het land van bestemming op NederlandWereldwijd.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het favoriete kind: ā74 procent van de moeders heeft een lievelingetjeā
,,Vanaf zijn geboorte was hij mamaās oogappel.ā Kato groeide op in een warm gezin, maar merkte dat de band tussen haar moeder en haar kleine broer specialer was. ,,Het is eigen aan de mens om een lievelingskind te hebbenā, zegt pedagoog Maud de Buck. Ze legt uit waarom, en welk effect een voorkeurskind heeft op de gezinsdynamiek. ,,Het favorietje zijn is absoluut geen cadeau.ā -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? āGaat om meer dan je to-dolijst afstrepenā
Een goede verstandhouding met collegaās, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Anouk werd gepest, maar pestte zelf ook: āHet voelde fijn om iemand een kutgevoel te gevenā
Anouk Bos werd op weg van de middelbare school naar huis jarenlang door een groep jongens van haar fiets getrapt en bespuugd. Als reactie op deze pesterijen begon ze op school zelf te pesten: ,,Het gaf me een heerlijk gevoel dat ik op school wĆ©l populair was.ā -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Mijn bevalling
Albertine (37) beviel met 29 weken: āZijn hartje klopte, maar het kon elk moment stoppenā
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en levensveranderd. In deze serie bevallingsverhalen creƫren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week de bevalling van Albertine Osephius, die tien weken te vroeg onverwacht beviel van haar zoon Rover Mels.
-
Energierekening
Ad: āIk heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarmingā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Van glijmiddel tot lekkende borsten: experts geven sekstips voor na de bevalling
Na de komst van een baby valt de seks vaak weg en Ć”ls er al gevreeĆ«n wordt, doet het niet zelden pijn. Lekkende borsten, vaginaal littekenweefsel, een testosterondip bij de man: verloskundige Uwe Porters en relatietherapeut Katrien Koolen leggen alle mogelijke stoorzenders in bed bloot en stellen concrete oplossingen voor: ,,Glijmiddel op siliconenbasis is geweldig.ā -
PREMIUM
Geen ivf, maar ivm: āMinder belastend voor de vrouw en goedkoperā
De Vrije Universiteit Brussel heeft in samenwerking met het universitair ziekenhuis in de stad een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling ontwikkeld onder de naam Capa-ivm. ,,De voordelen voor de vrouw ten opzichte van ivf zijn grootā, zegt hoogleraar Johan Smitz, een van de ontwikkelaars van de methode.