Peter: ‘Mijn carrière is niet meer belangrijk, ik haal al mijn geluk en energie uit mijn opgroeiende jongens’
Daddy IssuesIn de serie Daddy Issues leggen we het moderne vaderschap onder de loep. Hoe gelijkwaardig zijn beide ouders in onze moederschapscultuur?
,,De geboorte van mijn eerste kind maakte ontzettend veel indruk op me. Ik had geen broer, zus of vrienden met kinderen en nu hield ik voor het eerst een klein baby’tje in mijn handen. En dan ook nog eens mijn eigen kind. Ik wist meteen: dit is het. Dit is waar het vanaf nu om gaat. Dit kleine baby’tje is mijn bijdrage aan de wereld.”
Peter Doesburg (39) uit Tilburg was, in een vorig leven, socialmediastrateeg. Nu is hij al negen jaar thuisblijfvader voor zijn twee zoons van negen en vijf jaar oud. Zijn vrouw werkt fulltime, hij blijft thuis bij de kinderen. ,,Zij heeft wat meer ambitie dan ik. Mijn carrière is niet meer belangrijk voor me. Ik haal al mijn geluk en energie uit mijn jongens elke dag te zien opgroeien.”
Als ik vaders vraag of ze drie namen uit de klas van hun kind kunnen noemen blijft het ongemakkelijk stil
En daar wordt weleens raar van opgekeken, zegt Peter. Door andere mannen op feestjes en verjaardagen, bijvoorbeeld. ,,Mannen zijn vaak hun baan, valt me op. Ze stellen zich voor met hun job title: ‘Hallo, ik ben Gerard en ik ben advocaat’. Dan denk ik: leuk voor je, maar dat vroeg ik helemaal niet. Van dat soort mannen krijg ik vaak een denigrerende reactie als ik zeg dat ik huisvader ben. Ze denken dat ik het makkelijk heb, dat ik de hele dag op de bank hang ofzo. Maar als ik op mijn beurt vraag of ze drie namen uit de klas van hun kind kunnen noemen blijft het ongemakkelijk stil.” Er heerst het rare idee dat het ‘mannelijk’ is om veel te werken en weinig met je kinderen bezig te zijn, zegt Peter.
,,Klassenuitjes, sportdagen, knutselmiddagen; ik ben er altijd. Ik vind het heel belangrijk om een onderdeel van de wereld van mijn kinderen te zijn. Als ik ergens over straat loop en een jongetje roept: ‘Hé, dat is de vader van Jack en Robert!’, dan geeft me dat zo’n kick.”
Vader met tutu
Ook Tim Gouw (34) is thuisblijfvader. Zijn boek, De thuisblijfvader: waarom mannen net zo goed voor hun kinderen kunnen zorgen, komt in februari 2023 uit. Op LinkedIn deelde hij alvast de voorlopige cover van zijn boek, met daarop een illustratie van een vader die samen met zijn dochter verkleed is in een feeënpakje - inclusief tutu en toverstokje. De reacties onder zijn post spraken boekdelen. ‘Waarom niet gewoon een normale vader?’, vroegen de reageerders zich af.
,,Waarom zou een vader met een tutu aan geen normale vader zijn?” vraagt Tim zich dan weer af. Dat mannen een tutu meteen als ‘abnormaal’ of per definitie als iets vrouwelijks zien, geeft aan hoeveel we nog in hokjes denken, vindt hij. “Mijn bedoeling was om gewoon een vader af te beelden die zich inleeft in de belevingswereld van zijn kind.”
Vaders zitten in een te gemakkelijke positie. Ze doen het áltijd goed. Als ze fulltime werken vinden we dat allemaal oké. En als ze een keer een half papadagje nemen, vindt iedereen ze meteen een held
Toen Tims dochter eind 2017 werd geboren, besloot hij net als zijn vrouw zes maanden thuis te blijven. Dat werd een jaar. Daarna pakte hij deels zijn eigen bedrijf weer op, maar na zijn tweede kind - twee jaar later - besloot hij zich volledig op zijn kinderen te focussen. Zijn vrouw heeft een drukke fulltime baan.
In het begin was huisvader zijn wel even wennen. ,,Ik voelde me een vreemde in mijn eigen huis. Een sous-chef. Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken.” Dat is vaak het probleem met mannen, ondervond Tim. ,,Ze denken: even een wasje doen. Maar het gaat erom wanneer je welke was doet.” Vooruitdenken, plannen en zelf zien wat er gedaan moet worden. ,,Mannen verschuilen zich vaak achter het idee dat ze niet goed zouden zijn in het huishouden en zorgen. Maar dat is echt kul. Mannen moeten het gewoon meer doen.”
Podcasts voor vaders: die bestaan ook. Ouders van Nu tipt de podcast Dad or Alive!? Met Manuel Vanderbosch en Eric de Munck.
‘Vaders doen het altijd goed’
Het wordt tijd dat vaders wat kritischer naar zichzelf kijken, vindt Tim. Dat is ook wat hij onder andere met zijn boek wil bereiken. “Vaders zitten in een te gemakkelijke positie. Ze doen het áltijd goed. Als ze fulltime werken vinden we dat allemaal oké. En als ze een keer een half papadagje nemen, vindt iedereen ze meteen een held.”
De motivatie om een gelijkwaardige ouder te worden moet als vader echt uit jezelf komen, zegt Tim. Het vaderschap begint niet bij de geboorte van je kind, maar pas als je tijd in je kind investeert, vindt hij. “Het betekent niet dat vaders die veel werken en weinig tijd voor de kinderen hebben geen goede vaders zijn. Maar wél dat zorgende vaders betere vaders zijn.”
Tim zou het daarbij fijn vinden als “het lacherige omtrent de thuisblijfvader verdwijnt”. Mensen vinden het vaak maar gek. ,,Ik stond een keer buiten de was op te hangen toen mijn buurman naar me toekwam om te vragen of alles wel oké was. Was mijn vrouw soms ziek?”
Toch is uiteindelijk iedereen positief als je het er langer met mensen over hebt, merkt hij. ,,Een vader die veel tijd met zijn kinderen doorbrengt, die vindt echt niemand een halve zool.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vruchtbaarheidsarts: 'Sperma is van betere kwaliteit als man erg opgewonden is’
Fertiliteitsarts Guy Verhulst onderscheidt feiten van fictie als het gaat over je vruchtbaarheid. ,,Ook de kwaliteit van een vrijpartij telt. Als beide partners opgewonden zijn, is de kans op bevruchting groter.” -
PREMIUM
Babymoord: ‘De dader is vaak in paniek, denkt niet na en ontkent dat baby bestaansrecht heeft’
In het Belgische Brugge is deze week een 23-jarige vrouw opgepakt op verdenking van kindermoord. De vrouw zou haar baby kort na de geboorte gedood hebben. Volgens experts is zo’n ‘neonaticide’ uitzonderlijk, al zijn er wel patronen: ‘In 99 procent van de gevallen is de moeder de dader.’ -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deze week. Protect your daughters. Educate your sons, zingt het rond op social media, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUM
Babybullshit: deze wetenschapper onderzoekt de raarste fabeltjes
Géén ui eten als de baby krampjes heeft. Elk kind kost jou als moeder een tand en de placenta opeten zorgt voor spoedig herstel. Gaat je bullshitradar al rinkelen? Wetenschappelijk onderzoeker Jojanneke Bastiaansen factcheckt in haar boek Baby Bullshit bizarre en hardnekkige fabeltjes. “Baat het niet schaadt het niet gaat niet altijd op. Soms schaadt het wel.” -
-
-
PREMIUMmarieke doet pabo
Vroeger werd juf Marieke gepest en was er weinig aandacht voor ‘het groepsgebeuren’, nu is dat anders
Toen ik als tienjarige, na drie jaar thuisonderwijs onder de Griekse zon met enkel een broertje als klasgenoot, in een normale groep 7 terecht kwam, was dat niet meteen een sociaal succes. Cognitief kon ik prima meekomen, maar ik had geen handigheid in het ‘groepsgebeuren’. Erg weerbaar was ik niet. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.