Sorry zeggen tegen je kinderen? ‘Te vaak hoeft niet, alleen als je echt spijt hebt’
Voor ouders is het vaak belangrijk dat hun kinderen sorry leren zeggen, maar hoe zit het eigenlijk met de ouders zelf? Hoe geef je als opvoeder toe dat je fout zat en wanneer? ,,Jouw sorry moet om jouw gedrag gaan, niet om dat van je kind.”
Delen per e-mail
Randa Elabeidi El-Awad is moeder van drie dochters en heeft geen moeite met sorry zeggen. Maar dat was voor haar eigen ouders wel anders. ,,Ik ben autoritair opgevoed met strenge Arabische regels. Sorry zeggen als ouder hoorde daar niet bij.” Dit heeft invloed gehad op wie ze nu is, vertelt ze. ,,Zo ben ik op werk heel gevoelig voor autoriteit en maak ik me snel klein.” Voor haar dochters wil ze het anders. ,,Voor mijn man is sorry zeggen nog lastiger, maar hij groeit er langzaam in mee.”
Pas als het energie kost, is een sorry waardevol
Sorry kunnen zeggen tegen je kinderen is een belangrijk deel van de opvoeding, zegt opvoedcoach Annelies Bobeldijk. ,,Sommige ouders hebben het gevoel dat ze hebben gefaald als ze sorry zeggen tegen hun vierjarige.” Nergens voor nodig, vindt Bobeldijk. Fouten maken is menselijk. ,,Door sorry te zeggen leg je de lat lager voor je kind en laat je zien dat ook volwassenen niet altijd het in een keer het juiste doen.”
Daarnaast zullen je kinderen sneller zelf sorry zeggen als je als ouder het goede voorbeeld geeft, zegt Bobeldijk. ,,Door sorry te zeggen leer je je kind wat onjuist gedrag is én dat je met je gedrag iemand pijn kan doen of kan kwetsen”. En dat het je eigen verantwoordelijkheid is om dit recht te zetten.
Ik ben autoritair opgevoed met strenge Arabische regels. Sorry zeggen als ouder hoorde daar niet bij
Kijk in de spiegel
Maar wanneer zeg je als ouder of opvoeder sorry? Oppasmoeder Marlies Tjarks zegt het vaak. ,,Laatst zei ik nog sorry tegen mijn oppaskind omdat ze erg schrok van de staafmixer. Ik had haar moeten waarschuwen, dat was echt dom van me. Ook bied ik mijn excuses aan als ik een kind per ongeluk pijn doe of als het kind gelijk heeft na een discussie.” Pleegmoeder Inge Vandeweege gaat nog wat verder dan alleen sorry zeggen. ,,Als wij ons vergissen of stommiteiten begaan, benadrukken we dat altijd. Zo leren onze pleegkinderen dat fouten bij het leven horen.”
En je kinderen, moeten die ook sorry leren zeggen? ,,Vanaf twee jaar kunnen ze het, en vanaf zes jaar begrijpen ze wat het betekent. En dan wordt het lastig.” Lees hier het stuk op Ouders van Nu.
Zolang je echt spijt hebt, is het altijd goed om sorry te zeggen, zegt kinderpsycholoog Klaartje Cuppen. Maar zeg het ook weer niet té vaak, anders verliezen je excuses aan waarde. ,,Als ik het blauwe in plaats van het groene washandje geef en mijn kind raakt overstuur, ga ik echt geen sorry zeggen”, zegt Cuppen. Zeg pas sorry als je je eigen grenzen over gaat. Als je hebt geschreeuwd of een belofte niet bent nagekomen bijvoorbeeld. Bobeldijk: ,,Zolang je jezelf nog in de spiegel aan kan kijken, hoeft een sorry niet. Maar als je ’s avonds op de bank zit en nog steeds denkt ‘ik ben te ver gegaan’, dan wordt het tijd.”
Sorry zonder maar
Maar met enkel sorry zeggen ben je er nog niet. ,,De manier waarop je je excuses aanbiedt is ontzettend belangrijk”, zegt Cuppen. Zo is een sorry waar een ‘maar’ achteraan komt niet de juiste manier. ,,Mijn vriend wilde dat nog weleens verkeerd doen. ‘Sorry, maar jullie waren ook zó vervelend’ zei hij dan.” Dan kan je net zo goed geen sorry zeggen, vindt Cuppen. “Jouw sorry moet gaan om jouw gedrag, niet om dat van je kind.” Gebruik liever een “sandwich-constructie”, adviseert ze. ,,Zeg sorry, leg uit waarom je zo reageerde, bijvoorbeeld ‘mama was heel gestrest’, en richt je dan weer op je excuses: hoe wil je het de volgende keer anders doen?”
Pas als het energie kost, is een sorry waardevol, zegt ook Bobeldijk. Maar maak het ook weer niet te ingewikkeld. Een gemeend excuus van moeder of vader maakt al snel impact op een kind. ,,Want als je als ouder sorry zegt, doe je dat vaak met tranen in de ogen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Frank in quarantaine
Ik kreeg het vermoeden dat slaapmiddelen de apotheken uitvliegen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 332. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUM
Kinderen en verliefdheid: ‘Goede voorlichting over seks en relaties begint vanaf een jaar of acht’
Wie herinnert zich niet die eerste verliefdheid, en vooral hoe heftig en verwarrend die kan zijn. Hoe steun je je tiener bij de eerste serieuze vlinders? ,,Een eerste verliefdheid is niet alleen maar leuk.’’ -
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen. -
PREMIUMJoost mag 't weten
Mijn zoon wil me niet meer zien na kritiek op zijn vriendin
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
Deze jongens azen op een plekje bij K3: ‘Oya lélé is mijn favoriet’
Gisteren maakte Klaasje van K3 haar nieuws wereldkundig: ze verlaat de meidengroep K3. ,,Ik gun mijn plaatsje binnen K3 aan iemand anders en wil zelf op een andere manier invulling geven aan mijn leven”, aldus de 25-jarige zangeres. De jacht op een nieuwe K is dus geopend. Gisteravond stond de teller al op een kleine 2200 inschrijvingen en daar zitten ook deze mannen bij.
-
PREMIUMJoost mag 't weten
Ik vind het maar niets dat mijn zoon tot diep in de nacht ligt te lezen
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
Scheiding schadelijk voor hechting tussen ouder en kind? ‘Goed als het niet vlekkeloos verloopt’
Gescheiden zijn betekent meestal dat je kroost regelmatig bij de andere ouder is. Hoe ga je om met gemis en schuldgevoelens, en is co-ouderschap schadelijk voor de hechting? Psychotherapeut en ervaringsdeskundige Marte Kaan (43) zocht het uit. -
Geboortezorg en expats: ‘Neem maar een paracetamol, zeggen ze in Nederland’
Thuis bevallen en een week lang kraamzorg over de vloer: over de Nederlandse grens kennen vrouwen deze mogelijkheden vaak niet. Hoe ervaren expatvrouwen in Nederland deze unieke vormen van geboortezorg?