Studie laat zien: oma’s emotioneel meer verbonden aan kleinkinderen dan aan hun kinderen
De band tussen oma’s en hun kleinkinderen is zichtbaar in de hersenen, laat een studie aan de Emory University zien. Oma’s laten een sterkere emotionele reactie zien bij hun kleinkinderen dan bij hun eigen kinderen.
Professor James Rilling, antropoloog aan de Emory University in Atlanta, Georgia, onderzocht het brein van 50 oma’s naar aanleiding van een recente studie aan de Universiteit van Oxford die aantoont dat het welzijn en de onderwijsprestaties van kinderen verbeteren door de aanwezigheid van betrokken grootouders. Het onderzoek door professor Ann Buchanan aan de Universiteit van Oxford, onder 1500 kinderen, toonde aan dat deze kinderen minder emotionele problemen en gedragsproblemen hadden.
Rilling onderzocht vervolgens het brein van 50 vrouwen met ten minste één biologisch kleinkind tussen drie en twaalf jaar oud, en gebruikte functionele MRI-scans om hun hersenen te analyseren terwijl ze naar foto’s van hun kleinkind, de ouders van het kind en afbeeldingen van een niet-verwant kind en een volwassene keken.
Wat er echt uitspringt, zegt Rilling, is de activering in hersengebieden die verband houden met emotionele empathie. ,,Dat suggereert dat grootmoeders erop gericht zijn om te voelen wat hun kleinkinderen voelen. Als hun kleinkind lacht, voelen ze de vreugde van het kind. En als hun kleinkind huilt, voelen ze de pijn en het verdriet van het kind.”
Jonge kinderen hebben waarschijnlijk eigenschappen ontwikkeld om niet alleen het moederbrein, maar ook het grootmoederbrein te kunnen manipuleren
Rilling deed eerder een soortgelijke oefening met vaders terwijl ze naar foto’s van hun kinderen keken. De activering die werd gezien in de emotieverwerkingsgebieden van de grootmoeders, en in de gebieden die verband houden met beloning en motivatie, was gemiddeld sterker dan die van de vaders. In sommige gevallen reageerden vaders sterker.
Als de grootmoeders daarentegen naar afbeeldingen van hun volwassen kind keken, werden er meestal iets andere hersengebieden geactiveerd: de gebieden die geassocieerd zijn met cognitieve empathie. Dit zou erop kunnen wijzen dat ze hun volwassen kind cognitief probeerden te begrijpen, in plaats van de meer directe emotionele band te ervaren. ,,Emotionele empathie is wanneer je kunt voelen wat iemand anders voelt, maar cognitieve empathie is wanneer je op cognitief niveau begrijpt wat iemand anders voelt en waarom,” zei Rilling.
Enthousiaster van kleinkinderen
Dit zou de ervaring die veel volwassen kinderen hebben kunnen verklaren: dat hun ouders vaak enthousiaster reageren op hun kleinkinderen dan op henzelf. ,,Ik denk dat dat aannemelijk is,” zei Rilling. ,,Jonge kinderen hebben waarschijnlijk eigenschappen ontwikkeld om niet alleen het moederbrein, maar ook het grootmoederbrein te kunnen manipuleren. Een volwassen kind heeft niet dezelfde schattigheidsfactor, dus het kan zijn dat ze daarom niet dezelfde emotionele reactie laten zien.”
De resultaten ondersteunen de zogenaamde grootmoederhypothese, die het bestaan van de menopauze bij de mens probeert te verklaren. Een van de suggesties waarom vrouwen nog tientallen jaren na hun reproductieve jaren leven, is dat het de overlevingskansen van hun kleinkinderen vergroot door de fysieke ondersteuning die ze bieden. Rilling hoopt nu opa’s en andere verzorgers te bestuderen. De resultaten zijn gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B .
Niet concurreren met de andere grootouders, de huisregels respecteren en geen ongevraagd advies: dit en meer gouden regels voor oma's en opa's. Lees ze op Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kindervraag
Junus (6) vraagt: ‘Waarom is snoep ongezond?’
Kinderen kijken vol verwondering naar de wereld. Continu stellen ze vragen die wij grote mensen vaak niet meer stellen. Maar die wij ons net zo goed afvragen. In deze reeks beantwoorden deskundigen vragen van kinderen. Junus (6 jaar) vraagt zich af: “Waarom is snoep zo ongezond, terwijl het superlekker is?” -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Halfzussen Linda en Vera ontdekten het geheim van hun ouders: verwekt door spermadonor
Het scannen op straat gaat altijd door. Lijkt die haardos nou op de mijne, herken ik die oogkleur? Iedereen kan wel familie zijn van Linda Sprado (48) en Vera de Lange (39). Drie jaar geleden kwamen ze erachter dat ze verwekt zijn door dezelfde spermadonor. Samen schreven ze het boek Schaduwfamilie, over die altijd onzeker blijvende kant van hun identiteit. „Wensouders moeten denken vanuit het belang van het kind.” -
Hoe vertel je je kind dat hij of zij van een donor is? 'Ouders ervaren ongemak en willen graag hulp’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
-
Moedermisère
Bang dat je je baby iets aandoet? ‘Dat heet intrusie en is vrij normaal’
Er zijn van die verwachtingen over het moederschap die niet bepaald uitkomen als het eenmaal zo ver is. Soms sta je zelfs compleet versteld van wat er met jou als mens, met je lijf of in je hoofd gebeurt. In Moedermisère lees je wat niemand je vooraf vertelde over moeder zijn, maar wat je graag had willen weten. Dit keer: intrusies over je baby. -
column
‘Blij dat de coronale paringsdans aan me voorbij is gegaan: ik heb al zes keer een bevalling gezien’
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer