Volledig scherm
Vitalis wilde doen voorkomen alsof yogalessen en massages voortaan zouden worden vergoed door de zorgverzekering. © REUTERS

'Aangifte tegen Cura Clinics om nepmail; yogales toch niet vergoed'

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangifte gedaan tegen ggz-instelling Cura Clinics Zorggroep BV wegens valsheid in geschrifte. Met een nagemaakte mail wilde het bedrijf verzekeraars waarschijnlijk wijsmaken dat de NZa goedkeuring gaf aan het declareren van onder meer yoga en massages als psychiatrische behandeling, meldt de Volkskrant.

Dat sprake was van een nepmail kwam aan het licht toen een door Cura Clinics Zorggroep BV ingeschakelde financieel dienstverlener vragen stelde aan de NZa over het desbetreffende bericht. Uit een oorspronkelijke mail aan Cura Clinics waren passages weggeknipt en andere toegevoegd, aldus de NZa, de toezichthouder in de zorg.

Cura Clinics Zorggroep zette dit voorjaar een constructie op om onverzekerde activiteiten als yoga, massage, alternatieve therapie en personal training via een omweg toch te declareren bij de zorgverzekering.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.