Cathelijne Wildervanck geeft workshops aan mensen met ADHD.
Volledig scherm
PREMIUM
Cathelijne Wildervanck geeft workshops aan mensen met ADHD. © GUUS SCHOONEWILLE

‘ADHD hoeft niet gefikst te worden’: 7 tips om de drukte de baas te blijven

Mensen met ADHD of ADD lopen tegen allerlei problemen aan. In de workshop Hoe haal je het úit je hoofd? leert Cathelijne Wildervanck, directeur van ADHD Nederland, hoe je beter omgaat met een aandachtstoornis. Dit zijn haar tips.

1. Laat niemand voor jou bepalen wat normaal is
Cathelijne Wildervanck: ,,Mensen met ADHD of ADD moeten voortdurend voldoen aan de verwachtingen en eisen van anderen en daar kunnen ze niet aan beantwoorden. Vaak krijgen ze te horen: ‘Kom jij vaak te laat? Dan moet je beter plannen en op tijd van huis gaan.’ Maar dat kúnnen ze nou juist niet, zo gestructureerd leven. Hoe harder iemand probeert te voldoen aan wat de wereld van hem vraagt, hoe drukker hij het in zijn hoofd krijgt. En dan ontstaat een vicieuze cirkel.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.