Gedragstherapie kan helpen bij een hecthtingsstoornis.
Volledig scherm
PREMIUM
Gedragstherapie kan helpen bij een hecthtingsstoornis. © Merel Corduwener

Alles over hechtingsproblemen: wat te doen als een veilige basis ontbreekt

Hechtingsstoornissen liggen aan de basis van veel problemen, van narcistisch gedrag tot verslavingen en vooral relatiegedoe. Sociaal psycholoog Pieternel Dijkstra en Martin Appelo, auteur van boek ‘Hecht niet’, leggen uit hoe je ermee kunt omgaan.

Hoe belangrijk is veilige hechting?
Pieternel Dijkstra: ,,Wie veilig gehecht is, kan goed intiem zijn. Maar ook prima op eigen benen staan.’’ De basis van een gezonde balans tussen verbondenheid en zelfstandigheid ligt in je jeugd, zegt de psycholoog en onderzoeker. ,,Van ouders en andere verzorgers krijg je wat je nodig hebt. Voedsel bijvoorbeeld, en liefde. Maar ook genoeg zelfvertrouwen om de wereld in te gaan.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.