Volledig scherm
PREMIUM
Tex Rijnders: ,,Ik was niet jaloers op andermans succes, maar ik voelde me er wel een loser door.’’ © Koen Verheijden

Als schaamte je leven bepaalt: ‘Bijna alles wat ik wilde, liet ik door mijn vingers glippen’

Chronische schaamte trok een spoor van mislukking in het leven van journalist Tex Rijnders (57). En nog veel, héél veel meer mensen hebben er last van, ontdekte ze. Zij schreef er een boek over: Uit schaamte.

‘Bijna alles wat ik graag wilde, heb ik door mijn vingers laten glippen: een plaats in het hockeyselectieteam van Zuid-Nederland, mijn opleiding op de sportacademie, een carrière in de journalistiek, een gezonde relatie. Niet voor niets heet mijn boek Uit schaamte. Ontdek hoe de angst voor afwijzing je weerhoudt het leven te leiden zoals je wilt. Ik was er diep vanbinnen van overtuigd dat ik niets waard was, en daardoor konden angst en schaamte regeren. Vaak betekende dit dat ik reageerde met nieuwe plannen. Uit twijfel of angst haakte ik voortijdig weer af of sloeg ik op de vlucht.

Om een voorbeeld te geven: na mijn studie journalistiek in 1987 wilde ik buitenlandcorrespondent worden in Spanje. Ik vertrok naar Madrid en wilde contact leggen met de Volkskrant-correspondent, ik had zijn nummer. Maar ik durfde hem niet te bellen. Hevig teleurgesteld in mezelf sloeg ik opnieuw op de vlucht en koos voor een suf restaurantbaantje in Griekenland.”

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.