Volledig scherm
PREMIUM
© Koen Verheijden

Anjo (65) werd dertig keer zwanger in haar leven dat nu het einde nadert

Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Anjo Estourgi (65) heeft COPD en zit in het laatste stadium. Haar leven is er een geweest vol met ups en downs: ze is 30 keer zwanger geweest, en heeft daarbij één gezonde baby gekregen. Nu is ze oma van drie kleinkinderen. 

Aan het eind van het gesprek schuift Anjo Estourgie (65) haar vest opzij. Boven haar linkerborst - op het hart - prijkt een tatoeage van een slapende baby. Het is Guéreaud, haar zoontje dat slechts vier dagen leefde.

,,Hij staat symbool voor al onze kinderen die het niet hebben gered’’, zegt ze. Anjo werd dertig keer zwanger in haar leven. Door allerlei complicaties leidde slechts één zwangerschap tot een voldragen, gezonde baby. Dochter Lausanne is inmiddels 36 en zelf moeder van drie. ,,Zij was het die me deze tatoeage gaf voor mijn zestigste verjaardag.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.