Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Astmapatiënten Davos radeloos door sluiting: ‘Het wordt mijn dood’

videoNa meer dan een eeuw dreigt het doek te vallen voor het Nederlands Astmacentrum in Davos. Houdt de minister vast aan zijn besluit de hooggebergtebehandeling uit het basispakket te halen, dan is het leed volgens artsen en patiënten niet te overzien. Het AD reisde af naar ‘de Toverberg’ en sprak met hen.    

Witte bergtoppen tegen een strakblauwe hemel. Het is Davos op zijn mooist, die ene donkere wolk niet meegerekend. De Zwitsers zien hem niet en ook de talrijke Duitsers die er kuren op doktersadvies hebben geen weet. Alleen de patiënten en behandelaars in het Nederlands Astmacentrum Davos zien de bui hangen.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.