Bij grote verzekeraars gaat zorgpremie omhoog, impact coronavirus beperkt
VIDEODe vier grote zorgverzekeraars schroeven hun zorgpremie volgend jaar omhoog. Bij CZ, VGZ en Zilveren Kruis stijgt de maandpremie van de basispolis met respectievelijk 8,65 euro, 4,50 euro en 3 euro. De impact van het coronavirus valt mee, zeggen de verzekeraars zelf.
Delen per e-mail
De premieverhoging bij de verzekeringsreuzen komt niet als een verrassing. Het kabinet ging er op Prinsjesdag al van uit dat de zorgpremie met 5 euro per maand zou stijgen naar 122 euro per maand. Bij CZ (3,6 miljoen klanten) bedraagt de basisverzekering volgend jaar 129,60 euro per maand. Bij VGZ (met 4 miljoen klanten en bekend van merken als Zekur en Bewuzt) komt het maandbedrag uit op 124,45 euro.
Zilveren Kruis (met meer dan 5 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland) verhoogt de premie naar 128,45 euro per maand. Menzis kwam later vandaag ook met de premie voor 2021 naar buiten. De maandpremie van de basisverzekering van Menzis stijgt in 2021 met 7 euro naar 130 euro. Zorgverzekeraars moeten elk jaar hun klanten uiterlijk 12 november informeren.
De belangrijkste reden voor die premieverhoging is, zo zeggen zij, de almaar stijgende zorgkosten. Die stijgen onder meer door hogere lonen en prijzen, en duurdere medicijnen. Daarnaast worden mensen steeds ouder en maken zij op latere leeftijd meer gebruik van zorg.
Reserves
,,Omdat Nederland vergrijst, heeft een grote groep Nederlanders meer zorg nodig, waardoor de zorgkosten oplopen en dus ook de kosten voor verzekeraars. Een logisch gevolg is een premiestijgingā, zegt Tjitske Feenstra van vergelijker Pricewise. Om die stijging enigszins in te dammen, zetten CZ, VGZ en Zilveren Kruis ook dit jaar weer een deel van hun reserves in. Zo legt CZ net als voorgaande jaren ruim 100 miljoen euro in. Ook Zilveren Kruis zet ruim 100 miljoen van zijn reserves in.
Al met al lijkt de impact van het coronavirus op de zorgpremie mee te vallen. ,,Ondanks de coronacrisis zijn we er ook dit jaar in geslaagd om de stijging van onze premie voor 2021 te beperkenā, zegt Karien van Gennip van VGZ. Door het coronavirus zijn weliswaar veel extra zorgkosten gemaakt, maar daar staat tegenover dat reguliere zorg tijdelijk stil heeft gelegen, luidt de boodschap van de zorgverzekeraars.
āForsā
,,Die twee heffen elkaar een beetje opā, voegt zorgexpert bij Independer, Bas Knopperts, eraan toe. Knopperts spreekt overigens van een āforseā premieverhoging bij CZ. ,,Dit komt neer op een verhoging van honderd euro op jaarbasis. Kun je nagaan hoe groot de stijging zou zijn als de verzekeraar zijn reserves niet had ingezet.ā VGZ blijft met de stijging van 4,50 euro per maand onder de verhoging die op Prinsjesdag werd aangekondigd.
DSW, die traditioneel als eerste de zorgpremie naar buiten brengt, kondigde al aan het maandbedrag te verhogen met 6,50 euro naar 124,50 euro. Andere verzekeraars volgen meestal de lijn van deze kleinere verzekeraar. Bij die aankondiging liet DSW ook al weten dat de coronagerelateerde kosten grotendeels werden gecompenseerd door lagere kosten voor de afgeschaalde reguliere zorg.
Knopperts van Independer verwacht dat de premieverschillen tussen de zorgverzekeringen volgend jaar groter zullen worden. Dit jaar is het verschil al 40 euro per maand, zo bleek uit een analyse vorig jaar.
Ook de vergelijkingssite Geld.nl constateert dat de premies behoorlijk uiteenlopen. ,,De zorgpremies die nu bekend zijn, stijgen van 3,5 tot bijna 9 procent. Hierdoor worden de premieverschillen tussen de diverse zorgverzekeraars voor 2021 nog groterā, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.
De zorgpremies van 2021 op een rij, voor zover ze bekend zijn:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De kunst van ouder worden: āJong willen blijven is onzinā
Ouder worden is niet erg, zie het als een kunst die je later nog moet leren, zegt hoogleraar ethiek Frits de Lange (65) in zijn nieuwe boek. -
PREMIUMVIDEO
Kinderartsen: āOntlast de zorg door versnelde invoer van het rotavirusvaccinā
Jonge kinderen zouden zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden tegen het rotavirus. Zo kunnen enkele duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen, stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, en krijgt de door corona overbelaste zorg wat lucht. -
PREMIUMZo zit het
Verschillen in premies nemen toe, goed jaar om van zorgverzekering te wisselen
Het eind van het jaar nadert. Dat betekent niet alleen Sinterklaas, Kerstmis en kou, maar ook de jaarlijkse mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit jaar nemen de verschillen in premies toe, verwacht vergelijkingssite Independer. Er valt dus iets te kiezen. -
PREMIUMVoor jou getest
Maakt whitening tandpasta je tanden witter? Negen varianten getest
Elk tandpastamerk heeft wel een whitening-variant in het assortiment. Maakt die je tanden echt witter? Luc De Maesschalck, voorzitter van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Tandheelkunde, liet negen whitening-tandpastaās testen in het laboratorium. -
Ruim 40 procent denkt onterecht dat fysiotherapie in de basisverzekering zit
Op de stelling āvanuit de basisverzekering heeft iedereen recht op negen sessies fysiotherapieā, zegt maar liefst 42 procent dat dit waar is. Maar dat is niet het geval. De basisverzekering biedt gƩƩn vergoeding voor fysiotherapie voor volwassenen. Dat blijkt uit de uitkomsten van de Zorgquiz op deze site.
-
PREMIUMWaarvan Akte
De vrouw die mijn kantoor betreedt is zwaar ziek, realiseer ik me
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week krijg de notaris onverwacht bezoek. -
video
Eerste zorgpremie bekend: stijging hoger dan waar kabinet op rekende
Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie komend jaar met 6,50 euro per maand. Dat is iets meer dan het kabinet op Prinsjesdag voorzag voor de premies in 2021. De DSW-basisverzekering gaat daardoor 124,50 euro per maand kosten. -
PREMIUMVIDEO
Hun operatie werd uitgesteld door corona: āNog langer wachten kan me mijn baan kostenā
De coronacrisis raakt ook patiƫnten die iets anders mankeren dan Covid-19 ongenadig. Ziekenhuizen draaien op minder dan de helft van hun normale operatiecapaciteit. Er zijn patiƫnten die al sinds maart wachten op een behandeling. Voor duizenden mensen zal die te laat komen.