Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Borstkanker? Neem zelf de regie en zorg dat je de beste informatie hebt

BorstkankermaandAls je borstkanker krijgt, verandert alles: privé en op je werk. Het helpt als je zelf goed weet wat je je behandelaars en je werkgever kunt vragen, zeggen de zussen Sabine Wernars (54) en Saskia Koopmans (57) van Stichting Jij speelt de hoofdrol tijdens deze borstkankermaand. 

Jullie zeggen: vertrouw er niet op dat de arts alles weet wat je nodig hebt. Hoezo niet?
Wernars: ,,Wij zeggen: neem zelf de regie. Zoek informatie over verschillende behandelingen en ga met je arts in gesprek: wat is goed voor mij? Wat wil ik wel, wat niet? Niet alle artsen weten bijvoorbeeld van hyperbare zuurstoftherapie af en van de mogelijkheid daarmee de late gevolgen van bestralingen - pijn, oedeem, roodheid - te behandelen.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.