Bang dat je je zorgpremie niet meer kunt betalen? Overstappen kan voordelig zijn
Vergelijkingswebsites verwachten ook dit jaar dat meer mensen voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Toch blijkt dat in de praktijk vaak tegen te vallen. Experts leggen uit hoe dat komt en waar je goed aan doet.
Vergelijkingswebsites voorspellen elk jaar dat veel Nederlanders van plan zijn over te stappen. En elk jaar blijkt in januari dat het er minder waren dan verwacht. Het percentage switchers schommelt al jaren tussen de 6 en 7 procent. En voor een deel zijn het dezelfde mensen die jaarlijks kijken of het ergens anders goedkoper kan.
Dit jaar zijn de omstandigheden wat anders: 43 procent van de Nederlanders is volgens onderzoeksbureau Q&A Insight bang volgend jaar hun zorgpremie niet meer te kunnen betalen, 40 procent van de respondenten is van plan zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering.
In de rubriek ‘zorgverzekeringsmythes’ schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: met deze tip blijft overstappen geen voornemen en stap je daadwerkelijk over.
Waarom nemen we ons voor om over te stappen, maar doen we dat uiteindelijk niet? ,,Het is een klassiek geval van inertia”, legt gedragswetenschapper Johnny Buivenga uit. ,,Je wilt wel, maar er is altijd wel een reden te bedenken om het níét te doen. Er is iets wat dringender is. Of je bent moe en gaat liever op de bank Netflix kijken.”
Heb je die aanvullende verzekering echt nodig?
Wie geld wil besparen, doet er in elk geval goed aan zijn aanvullende zorgverzekeringen tegen het licht te houden. Dat kan door te kijken hoe veel behandelingen je verzekering vergoedt voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. En hoe vaak ben je het afgelopen jaar daadwerkelijk naar de fysiotherapeut en de tandarts geweest?
Dat helpt om te bepalen of je die aanvullende verzekering écht nodig hebt. Misschien is een goedkoper pakket voldoende of heb je helemaal geen aanvullende verzekering. Het gevoel dat dat uitzoeken tijdrovend gedoe is, kan verlammend werken. ,,Dat is de reden waarom ik zelf niet overstap”, erkent Buivenga. ,,Maar sta er even bij stil: is het nou écht zo veel werk? Het is meer een idee dat in je hoofd zit. Als je naar een vergelijkingswebsite gaat, ben je in een paar minuten klaar en is uitzoeken een kleine moeite, met grote financiële voordelen.”
Zorgverzekeraars kunnen dit jaar al kiezen voor solidariteit en de premieverschillen tussen polissen daadwerkelijk veel en veel kleiner maken
De gevoelde pijn en de verwachte beloning is volgens de docent aan de Behaviour Change Academy niet groot genoeg. ,,Als er een miljoen euro op het spel staat, ga je het echt wel doen.” De pijn kan dit jaar met de stijgende premies wel groter worden. Toch is het maar de vraag of dit het jaar is om over te stappen.
Concurrentie tussen verzekeraars
De mogelijkheid van overstappen is een mooi idee dat niet altijd even goed uitpakt, stelt Karel Stolper, directeur Zorgverzekeringen van CZ, vast. Het had tussen verzekeraars armpje drukken moeten zijn wie de beste en goedkoopste zorg inkoopt. ,,Uiteindelijk werden vrijwel alle verzekeraars tegen wil en dank meegezogen in een spel waarin goedkope polissen voor gezonde verzekerden steeds belangrijker werden.”
Stolper hoopt dat verzekeraars elkaar niet gijzelen in een ‘prisoners dilemma’. ,,Zorgverzekeraars kunnen dit jaar al kiezen voor solidariteit en de premieverschillen tussen polissen daadwerkelijk veel en veel kleiner maken. Dat is voor iedereen beter, maar wie durft de eerste stap te zetten?”
Nieuwe premies
Zorgverzekeraars moeten uiterlijk zaterdag hun nieuwe premies bekendmaken. De kans is groot dat zorgverzekeraars de kat uit de boom kijken in de hoop dat de concurrent eerder met informatie komt. Maar die kans is klein en dus wordt bij de meeste concerns om een minuut voor middernacht met klamme handen op de knop gedrukt.
,,Denk je als je dit artikel leest: ja, ik wil dit jaar écht overstappen of mijn aanvullende verzekering tegen het licht houden”, vraagt Buivenga. ,,Plan dan nú een specifiek moment in je agenda. Dat is het effectiefst als je dat samen met een ander gaat doen, bijvoorbeeld met je partner. Dat is een extra stok achter de deur.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aanvullende (tandarts)verzekering? Dan mag een zorgverzekeraar je weigeren
Mogen zorgverzekeraars klanten weigeren? In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: waarom zorgverzekeraars in het belang van bestaande verzekerden geen brandende huizen willen verzekeren. -
Zorgverzekeraars: Suggereren dat hoortoestellen en brillen ‘als het ware gratis’ zijn is vorm van misleiding
Voor het einde van het jaar nog even snel de brilvergoeding van je zorgverzekeraar opmaken. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: waarom zorgpremie betalen niet hetzelfde is als recht hebben op een bril, gehoorapparaat of fysiotherapie. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
We drinken graag, ‘Maar wees je bewust van schadelijke gevolgen, ook in kleine hoeveelheden’
Sommige mensen zien ‘dry january’ als ideale ontslakking. Anderen stellen dat een borrel juist goed is voor de gezondheid. Uit onderzoek zou blijken dat je langer leeft met één glas per dag. Klopt dat wel? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMDag van het Handschrift
Met hand schrijven is goed voor je hoofd: ‘De rest van het leren gaat er ook door vooruit’
Vroeger schreven we met de hand, nu gaan alle schrijfsels via een toetsenbord. Jammer, want met de hand schrijven is goed voor de creativiteit, de fijne motoriek en je geheugen. -
-
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Nikki (24) had jarenlang een vitamine B12-tekort: ‘De dokter vond het bijzonder dat ik nog niet in een rolstoel zat’
Vanaf haar 12de had Nikki Hendriks (24) last van allerlei klachten: buikpijn, vermoeidheid en vergeetachtigheid. Na negen jaar van het kastje naar de muur kreeg ze in 2019 eindelijk de diagnose: een vitamine B12-tekort.