De laatste gezinsvakantie voor Vera (12): 'We weten dat het einde nadert'

VideoVera Poos (12) lijdt aan een dodelijke stofwisselingsziekte. Haar ouders en haar broers hebben Vera meegenomen naar Disneyland Parijs. Het zou weleens hun laatste gezinsvakantie kunnen zijn geweest.

De voorbereiding op de reis had iets weg van een militaire operatie: dat kwam door al het geregel van medicijnen, hulpmiddelen en voorzorgsmaatregelen. Voor Vera, lichamelijk en geestelijk gehandicapt, is een trip van 7,5 uur in een rolstoelbus bijna niet te doen. Toch zetten vader Marco en moeder Anja Poos uit Oldenzaal door. Anja Poos: ,,We zagen het als een once in a lifetime avontuur: we wisten dat het waarschijnlijk de laatste vakantie met z’n zessen zou zijn.”

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.