Met kerst in aantocht vrezen experts de opkomst van de omikronvariant.
Volledig scherm
PREMIUM
Met kerst in aantocht vrezen experts de opkomst van de omikronvariant. © Rob Engelaar

De macht van de grote getallen: waarom virologen zo bang zijn voor omikron

Nederland werd gisteravond overvallen door het nieuws dat het Outbreak Management Team (OMT) pleit voor een nieuwe harde lockdown. Waarom zijn experts zo bang voor de omikronvariant? 

5 reacties

 • Kenneth Tharmaratnam

  5 maanden geleden
  Met de Delta variant komen de vaccins van BioNtech en Moderna pas bij 9 maanden onder een kritieke norm van bescherming, bij de Britse en Italiaanse variant was die termijn nog langer en alleen bij Omicron is er nu een (versnelde) booster nodig. Is er straks een aangepast vaccin van beide, dan is het zeer plausibel dat die weer 9 maanden tot een jaar uitstekende bescherming biedt. En 4 of meer totaal verschillende dominante virusvarianten in één jaar zal niet zomaar gebeuren.
 • G.J.W Wassink

  5 maanden geleden
  Kenneth Tharmaratman het advies voor boosteren is nu zelfs na 3 mnd, maar sneller is ook geen probleem en dit geldt voor alle vaccins. Lekker lang werkzaam deze vaccins; niet dus. Maar iedereen die zich wil laten boosteren en over 3mnd. weer moet dat gewoon laten doen en wil je dit niet; doe je het niet. Met de huidige snelheid van boosteren en vaccineren kom je dadelijk op 4 vaccinaties per jaar; ik kan me niet voorstellen dat nog goed is voor je immuun systeem.
 • Kenneth Tharmaratnam

  5 maanden geleden
  @G.J.W Wassink: U bent zeker vergeten hoelang de Italiaanse, Britse en Indiase Delta variant hier de dominante variant zijn geweest? Dan is het erg onwaarschijnlijk dat er in maart alweer een andere variant hier dominant is. En de huidige mNRA vaccins bieden na 2 prikken maanden terug onvoldoende bescherming en niet nauwelijks en als booster ruim voldoende bescherming tot het aangepaste vaccin er is. Alleen de vaccins van Janssen en Astra-Zeneca bieden geen tot nauwelijks bescherming.
 • G.J.W Wassink

  5 maanden geleden
  Vaccineren, vaccineren is de oplossing volgens de overheid, maar de vorige maand waren de huidige vaccins nauwelijks werkzaam tegen Omikron en nu biedt een booster plotseling wel bescherming; bijzonder. In maart komt al de 4e vaccinatie beschikbaar een aangepaste versie, beter geschikt tegen Omikron, maar in maart is er waarschijnlijk al weer een andere versie die rondgaat. Alleen op vaccinatie te focussen lijkt een heilloze weg.
 • Kenneth Tharmaratnam

  5 maanden geleden
  Hoewel Omikron ongetwijfeld bij de meeste mensen mildere klachten teweeg zou kunnen brengen, vooral bij met Moderna/ BioNtech gevaccineerden is er wel degelijk grote reden tot zorg: Als je naar de cijfers van het Zuid Afrikaanse nationale instituut voor overdraagbare ziekten kijkt leert mij dat daar 5% van het aantal besmettingen bij een ziekenhuis wordt aangemeld. Daarnaast vrijwel geen bescherming bij gevaccineerden met Astra-Zeneca en Janssen en het feit dat Omikron zich 3x sneller verspreidt