Volledig scherm
PREMIUM
© Evert Kwok

‘De overgang naar zomertijd is lastig voor iedereen die van nature liever uitslaapt’

Je zou het haast vergeten, maar komend weekend gooit de zomertijd ons ritme verder in de war. Hoe kunnen we die overgang zo soepel mogelijk maken? Sigrid Pillen legt het uit.

Aankomend weekend wordt de klok verzet, is dat voor iedereen vervelend?
,,Nee hoor’’, zegt Sigrid Pillen, neuroloog en somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe. ,,Bij jonge kinderen is vaak niet zo veel aan de hand, dat zijn meestal ochtendmensen. Die hebben meer last van de overgang naar de wintertijd, want dan worden ze extra vroeg wakker. Bij de zomertijd is dat omgekeerd: dan worden die vroege vogels een uurtje later wakker. Als je dat nieuwe ritme als ouder wil vasthouden, helpt het om in de zomertijd iets later te eten en je kinderen ook iets later naar bed te brengen.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.