Volledig scherm
PREMIUM
Elfie Tromp (33) begon met sporten om van haar paniekaanvallen af te komen. © Marijn Scheeres

Deze mensen gaan niet alleen naar de sportschool voor een mooi lijf

Voor je gezondheid, uit ijdelheid, om sterk te worden. Iedereen staat met een andere reden te zwoegen in de sportschool. Schrijver Elfie Tromp, die zelf ook psychisch baat had bij het trainen, vroeg drie vaste gezichten naar hun motieven.

Vijf keer per week veter ik mijn fluor- oranje gympen dicht en bezoek de sportschool. Ik heb er zelden zin in. Chagrijnig, lichtelijk boos, gespannen of moe van urenlang naar mijn scherm staren, zet ik me aan de taak mijn hartslag te versnellen en mijn spieren te verzuren. Soms ben ik er een uur, soms drie. Ik ben niet de enige met een sportschoolverslaving. Dagelijks kom ik dezelfde mensen tegen. We spreken niet af, maar we zijn er als spreeuwen bij zonsondergang in dezelfde boom.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.