De Deep Sleep Headband produceert kleine, onhoorbare geluidjes die de diepe slaap versterken.
Volledig scherm
PREMIUM
De Deep Sleep Headband produceert kleine, onhoorbare geluidjes die de diepe slaap versterken. © Philips

Deze nieuwe technologie verbetert de kwaliteit van je slaap

Terwijl we slapen, werkt ons brein hard door. Het wist onnodige informatie, bewaart herinneringen en verwerkt trauma. Nieuwe slaaptechnologieën worden ontwikkeld om de kwaliteit van onze nachtrust te bevorderen. Maak kennis met de slaapingenieurs.

Slapen is zo’n complex proces, dat het een wonder is dat het vanzelf gaat. Er zit een vast patroon in onze nachtrust: van de inslaapfase raak je eerst in de lichte, dan in de diepe en vervolgens in de rem- of droomslaap. Zo’n cyclus duurt ongeveer negentig minuten. Elke nacht gaan we drie tot vijf keer door al die fases heen, telkens in dezelfde volgorde, alleen het accent verschuift. Terwijl we in het begin van de nacht vooral in de eerste drie fasen verblijven, komen we in de latere uurtjes veel in de remslaap terecht. Waarom is dat?

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.