Annabel Oosteweeghel
Volledig scherm
PREMIUM
© Annabel Oosteweeghel

Deze vrouwen ondergingen gedwongen een abortus: ‘Ik moest niet zeuren, zeiden ze’

Je bent jong, zwanger en je wordt onder druk gezet om je kind weg te laten halen. Hoe traumatisch dit kan zijn, vertellen drie vrouwen die de ingreep veertig, vijftig jaar geleden ondergingen, in de jaren in aanloop naar de invoering van de abortuswet in 1984. ‘Ik herinner me de pijn en er was heel veel bloed.’

9 reacties

 • Sandra Vliet

  1 jaar geleden
  Het zijn consequenties. Als je nog thuis woont en je bent niet in staat om zelfstandig een woning te kopen of huren en dus je bent nog afhankelijk van je ouders, dan dien je ook je ouders enigszins te respecteren. De meesten maakten zelf een keuze om gemeenschap te hebben met de jongeman destijds. De consequenties zijn dan zoals die zijn: een slachtoffer willen zijn helpt je nooit. Huilen om het verleden, helpt niks. Je kunt alleen op jezelf rekenen, ongeacht de omstandigheden en het verleden.
 • Hennie Brouwer

  1 jaar geleden
  Ronald Peters wat een kwetsende uitspraak. Ik ken toevallig 3 stellen die een moetje waren toen ze gingen trouwen. Allen onder de 20 jaar. Deze stellen trouwden tussen 30-40 jaar geleden. En raad eens wat? Ze zijn nog steeds bij elkaar. Dus jouw boude opmerking slaat nergens op.
 • Ruud Berns

  1 jaar geleden
  Henk Noppe, welkom in de 21ste eeuw!
 • Marleen Verstraeten

  1 jaar geleden
  Dat was destijds 'heel gewoon'. Mijn moeder dacht ook dat ze me daarmee op de lange termijn een 'plezier' deed. Maar ze wilde gewoon niet dat ik thuis wegkon, want dan zat zij alleen met mn pa en dat kon ze niet aan. Vreselijk dat destijds iedereen met zijn kinderen maar mocht doen wat hun in de kop kwam..
 • Theo van Tuil

  1 jaar geleden
  Vreselijk aangrijpende verhalen. Zoveel verdriet, zoveel onrecht is deze vrouwen aangedaan. En drie kinderen is het leven ontnomen. Wat een leed. En hoe gaan / gingen degenen, die op een abortus aandrongen er in stille momenten mee om?