Volledig scherm
PREMIUM
© Anne Stalinski

Dit is waarom broers en zussen elkaar af en toe de kop in slaan

Waarom slaan broers en zussen elkaar af en toe de kop in? Wanneer wordt het te erg en wat kun je dan als ouders doen? Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en orthopedagoog Sheila van Berkel geven antwoorden.

Waarom hebben broers en zussen zo vaak ruzie?
,,Meestal geldt: hoe meer contact, hoe meer conflict’’, zegt orthopedagoog Sheila van Berkel die aan de Universiteit Leiden onderzoek doet naar opvoeding, kindermishandeling en broers en zussen. Hoewel de ruzies over onbenulligheden gaan, speelt rechtvaardigheid de grootste rol. ,,Kinderen zijn daar heel gevoelig voor. Als een broertje langer mag opblijven vinden ze dat alleen goed als daar een goede reden voor is.’’

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.