Donorbank blij met duizenden nieuwe stamceldonoren na oproep PSV-perschef: ‘Match vinden ontzettend moeilijk’
Om de ongeneeslijk zieke perschef van PSV Thijs Slegers te steunen, meldden zich de afgelopen dagen zo’n 2800 nieuwe stamceldonoren aan. Donorbank Matchis is blij met alle aanmeldingen, want de kans op een match is ‘zoeken naar een speld in een hooiberg’.
Tijdens de wedstrijd Feyenoord-PSV klapten toeschouwers in De Kuip zondag een minuut lang voor de ongeneeslijk zieke perschef van de Eindhovense club. Slegers kreeg in 2020 te horen dat hij aan leukemie lijdt. Afgelopen donderdag stuurde hij een bericht de wereld in dat hij is uitbehandeld. De perschef riep supporters op zich aan te melden als stamceldonor.
En dat merkt Stichting Matchis, die de Nederlandse donorbank beheert. De afgelopen dagen meldden zich 2800 nieuwe stamceldonoren aan. Maar hoe werkt dat eigenlijk met stamceldonatie?
Wereldwijd zijn zo'n veertig miljoen donoren, in Nederland gaat het om ongeveer 395.000 mensen. Jaarlijks hebben rond de 600 Nederlandse patiënten, veelal met leukemie, een stamceldonatie nodig. 30 procent vindt een donor in de familiekring. Voor een ander deel van de patiënten wordt de donorbank geraadpleegd. Matchis zoekt wereldwijd naar geschikte donoren. ,,Het is ontzettend moeilijk om een match te vinden”, zegt woordvoerder Bert Elbertse.
Bekijk hoe in de Kuip werd geklapt voor Thijs Slegers, lees daaronder verder:
Unieke stamcellen
Hoe dat komt, is een technisch verhaal. Bijna iedereen heeft unieke stamcellen. Voor een donatie zijn echter stamcellen nodig die zo identiek mogelijk zijn aan die van de patiënt. ,,Anders is de kans op afstoting groot”, verklaart Elbertse. Hoe meer donoren in de databank staan, hoe groter de kans dat een (bijna) identieke stamcel wordt gevonden. ,,Het is zoeken naar een speld in een hooiberg.”
En daarom is de kans dat een donor daadwerkelijk een oproep krijgt klein. Vorig jaar konden 247 Nederlanders stamcellen doneren, negentig procent van de donaties ging naar patiënten in het buitenland. Overigens was dat een recordaantal matches. In 2016 konden slechts vijftig Nederlanders stamcellen doneren. ,,We zien dat ons donorbestand enorm is gegroeid. We worden echt bekender. Oproepen zoals die van Thijs Slegers helpen natuurlijk”, aldus Elbertse.
Vooral jongeren zijn geschikt als donor. Die hebben betere stamcellen
Toch kan niet iedereen zich zomaar aanmelden. Donoren moeten een gezond lichaamsgewicht hebben en zelf niet ziek zijn geweest. Bovendien telt de leeftijd zwaar. Matchis zoekt vooral donoren tussen de 18 en 35 jaar. Sterker, 35-plussers moeten een eigen bijdrage van 35 euro betalen als ze zich willen aanmelden. ,,Vooral jongeren zijn geschikt als donor. Die hebben betere stamcellen”, zegt Elbertse.
Eigen bijdrage
Omdat het Matchis 35 euro kost om iemand te registreren, maar de kans op een match nihil is, moeten 35-plussers de eigen bijdrage betalen. ,,We willen het niet helemaal sluiten, omdat registratie ook vaak een emotionele keuze voor donoren is. Zo geven we mensen wél de kans om zich in te schrijven.” Maar eigenlijk hoopt de donorbank vooral op aanmeldingen van jongeren. Het goede nieuws is dat zo’n negentig procent van de donoren daadwerkelijk jonger dan 35 is.
De donoren die uiteindelijk wél een oproep krijgen, kunnen een telefoontje van Matchis verwachten. Zij moeten eerst een medisch onderzoek doorlopen om zeker te weten dat ze een goede match zijn. Als dat het geval blijkt, beslist de arts van de patiënt die stamcellen nodig heeft hoe de donatie wordt gedaan. Zeventig procent gaat via een bloedtransfusie, waarbij stamcellen uit het bloed worden gefilterd, aferese genoemd. Donoren zitten dan vier tot zes uur in het ziekenhuis.
De andere donoren moeten onder narcose, omdat de stamcellen met een punctie uit het beenmerg moeten komen. Elbertse: ,,Die stamcellen zijn nog niet in het bloed opgenomen, waardoor ze zich nog moeten ontwikkelen en puurder zijn.”
Overigens is een stamceltransplantatie niet voor alle patiënten dé oplossing, zoals bij PSV-perschef Slegers. De behandeling kan onvoldoende aanslaan of de ziekte kan na verloop van tijd alsnog terugkeren.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Uitzaaiingen prostaatkanker eerder op te sporen dankzij onderzoek Radboudumc
Dankzij een nieuwe techniek zijn mogelijke uitzaaiingen van prostaatkanker in een veel vroeger stadium op te sporen dan tot nu toe het geval was. Daardoor kan eerder begonnen worden met de juiste behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Met video
PSV is aangeslagen na het nieuws over ernstig zieke perschef Slegers, vertelt Ruud van Nistelrooij: ‘Thijs inspireert ons’
PSV-trainer Ruud van Nistelrooij sprak vrijdagmorgen in aanloop naar de topper tussen Feyenoord en PSV over de situatie bij de Eindhovense club. Hij gaf aan dat PSV aangeslagen is na het nieuws over perschef Thijs Slegers, die aankondigde dat hij ongeneeslijk ziek is en dat doktoren hem niet meer kunnen helpen.
-
Met video
Oproep Thijs Slegers en hartverwarmende actie in volle Kuip leveren al bijna 3000 aanmeldingen op
De toeschouwers in De Kuip hebben hun steun betuigd aan Thijs Slegers, de perschef van PSV die ongeneeslijk ziek is. In de 12de minuut van de wedstrijd tussen Feyenoord en de Eindhovenaren, klapten de ruim 47.000 aanwezige fans een minuut lang. Na afloop stuurde Slegers een berichtje aan Feyenoord-trainer Arne Slot, om hem te bedanken voor de supportersactie. -
-
-
PSV-perschef Thijs Slegers deelt enorm verdrietig nieuws: ‘Medici kunnen niets meer voor me doen’
PSV-perschef Thijs Slegers deelde donderdag via sociale media een intens verdrietig bericht. De 46-jarige oud-journalist laat weten dat medici niets meer voor hem kunnen doen, nadat hij vorig jaar een stamceltransplantatie onderging. Die was nodig omdat hij te maken had gekregen met leukemie. -
PREMIUM
Heb je een filter op de kraan nodig voor gezonder drinkwater? Dit zeggen experts
Waterfilters voor op kranen zijn een trend op Instagram. Ze zouden essentieel zijn om schadelijke bacteriën en chemicaliën uit het kraanwater te halen. Maar is zo’n filter wel zinvol in Nederland? En wat zit er eigenlijk wel en niet in ons drinkwater?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer