Volledig scherm
PREMIUM
De ludieke actie van de huisartsen Marco Blanker en Ellen Brand-Piek kreeg landelijk veel aandacht. © Wilbert Bijzitter

Door de paarse krokodil van twee Zwolse huisartsen verdwenen veel nutteloze formulieren uit de zorg

Heeft je kind logopedie nodig of wil je lensimplantaten? Dan hoef je niet meer eerst naar de huisarts. Met dank aan de paarse krokodil, een initiatief van twee Zwolse huisartsen. 

Bijna een jaar geleden kwamen twee Zwolse huisartsen met de stempel van een paarse krokodil. Ze plaatsten het beeldmerk op in hun ogen nutteloze formulieren om zo de bureaucratische regels in de zorg bloot te leggen. Het leidde tot het schrappen van meerdere formulieren. Toch is de zorg nog niet verlost van zinloze regelgeving, geven alle partijen toe. ,,Dit blijft een veelkoppig monster.”

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.