Volledig scherm
Een man laat zich op de Nationale Huidkankerdag bij het VUmc onderzoeken op plekjes en moedervlekken. Foto ter illustratie. © ANP

Doorbraak in behandeling huidkanker met hulp Nederlands ziekenhuis

Internationale onderzoekers hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Dat melden Amerikaanse media. Door immuuntherapie toe te passen na de operatie hebben patiënten aanzienlijk minder kans dat de ziekte terugkeert. Het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis was betrokken bij de studie.

Voor het onderzoek kregen ruim 1000 melanoompatiënten in 123 ziekenhuizen in 23 verschillende landen aanvullend immuuntherapie na de operatie. Het Antoni van Leeuwenhoek was één van die ziekenhuizen. Patiënten zijn daar behandeld met het middel pembrolizumab, nadat er eerder al succesvolle testen werden gedaan met het toedienen van een koortslipvirus in een vroeger stadium van de behandeling.

Chirurg Alexander van Akkooi, die betrokken was bij de behandelingen in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, is blij met de resultaten. ,,
Dit is de tweede studie die de meerwaarde aantoont van een vorm van immuuntherapie in een relatief vroeg stadium van melanoom. Hiermee hopen wij dat uiteindelijk minder patiënten een verder uitgezaaid melanoom krijgen en daarmee een grotere kans hebben op langetermijnoverleving", zo zegt hij op de website van het ziekenhuis.

Uitzaaien

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 5500 mensen melanoom. Omdat deze vorm van kanker gemakkelijk uitzaait, is het een erg dodelijke vorm van de ziekte. Jaarlijks overlijden er honderden Nederlanders aan deze vorm van kanker.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op het 
het jaarcongres van de American Association for Cancer Research in Chicago. Ze zijn daarnaast ook gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.