‘E-sigaret efficiënter om te stoppen met roken dan pleisters of kauwgom’
E-sigaretten zijn twee keer zo efficiënt om te stoppen met roken als nicotinevervangende oplossingen zoals pleisters, pastilles en kauwgom. Dat blijkt uit de resultaten van een groot klinisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk.
E-sigaretten bevatten geen tabak, maar wel een nicotinehoudende vloeistof die de gebruiker inhaleert in dampvorm. Veel grote tabaksbedrijven verkopen ondertussen e-sigaretten.
Gezondheidsexperts beschouwen het roken van e-sigaretten of ‘dampen’ al lang als een efficiënte manier om een tabaksverslaving af te zweren, maar wetenschappers zijn het nog niet eens over de voordelen en nadelen voor de gezondheid.
Uit een nieuwe studie die gefinancierd werd door het Britse Nationaal Instituut voor Gezondheidsonderzoek en uitgevoerd werd door onderzoekers van de Queen Mary University in Londen, blijkt nu dat dampen wel degelijk kan helpen om te stoppen met roken.
Twee groepen
Voor het onderzoek werden 886 proefpersonen ingedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom, kauwtabletten en sprays. De andere groep kreeg een e-sigaret met een of twee flesjes dampvloeistof. Die voorraad mochten ze dan verder aanvullen met dampvloeistoffen naar keuze. Alle proefpersonen kregen minstens vier weken lang persoonlijke begeleiding bij het stoppen met roken.
18 procent van de e-sigaretgebruikers in de studie waren een jaar later van hun verslaving verlost. Van de deelnemers die andere middelen gebruikten om het roken af te leren, was slechts 9,9 procent ook effectief gestopt.
Verder onderzoek nodig
Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de aanpak met de e-sigaret efficiënter is omdat de gebruiker zijn dosis nicotine zo beter kan afstemmen op zijn individuele behoefte.
Onafhankelijke experts reageren enthousiast op de resultaten van het nieuwe onderzoek. ,,Er is meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten van het gebruik van elektronische sigaretten, maar experts zijn het erover eens dat e-sigaretten opvallend minder schadelijk zijn dan roken. Dus overstappen brengt waarschijnlijk wezenlijke gezondheidsvoordelen met zich mee”, zegt Jamie Hartmann-Boyce, gedragsexpert aan de universiteit van Oxford.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inspecties onderzoeken nieuwe huisartsenketens na klachten over kwaliteit
De twee toezichthouders voor de gezondheidszorg gaan nieuwe ketens van huisartsenpraktijken onder de loep nemen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen weten of de zorg daar voldoet ‘aan de normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg zoals die voor alle huisartsen gelden’. Voor de zomervakantie zou het onderzoek klaar moeten zijn. -
Vergeet hoestdrank en keelpastilles: deze middeltjes die je waarschijnlijk toch al in huis hebt, werken wél
Door de griepgolf waren in drogisterijen de hoestdranken, keelpastilles en pijnstillers niet aan te slepen. Zijn die aankopen nuttig, of kun je het ook met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes af? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Slaapgids als route naar betere nachtrust: niet meer piekeren, maar dromen van Olympische Spelen
ARNHEM/ OOSTERBEEK - Woelen, draaien, naar het plafond staren en de uren voorbij zien gaan. Iedereen heeft wel eens last van een slapeloze nacht. Maar wat nou als dat vele nachten achter elkaar gebeurt? Slaapcoaches Tessa Dekkers uit Oosterbeek en Geeke Barmentloo uit Arnhem bedachten hier iets op: een slaapgids. -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint.
-
PREMIUMHemd van het lijf
Rapper Willie Wartaal eet één maaltijd per dag: ‘Scheelt ook tijd en gedoe’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Willie Wartaal eet één maaltijd per dag, gaat graag kapot in de sportschool en haat de smartphone. ‘Dat is een god geworden en ik ben atheïst, man.’ -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM8
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.