Een 55-jarige Chinese man was exact twee jaar geleden ‘coronapatiënt nul’
Exact twee jaar geleden meldt een 55-jarige Chinese man zich in de provincie Hubei bij de dokter met mysterieuze klachten. Ruim 254 miljoen geregistreerde coronabesmettingen wereldwijd en 5,1 miljoen doden verder wordt hij nog altijd gezien als ‘coronapatiënt nul’.
Als de man in Hubei, de provincie waar de latere coronahotspot Wuhan in ligt, bij de dokter komt, gaan er nog geen alarmbellen af. Hij heeft een longontsteking, oorzaak dan nog onbekend. Van corona heeft nog niemand gehoord. Pas later, als onderzoekers terug gaan zoeken, bestempelen de Chinese autoriteiten de man als ‘Covid-patiënt zero’- patiënt nul, volgens de South China Morning Post. Een ‘titel’ die overigens nog niet is bevestigd door onafhankelijke wetenschappers: mogelijk waren er in september 2019 al besmettingen.
In de weken na die zeventiende november melden zich in China nog tientallen mensen met vergelijkbare klachten bij artsen. Ze worden behandeld voor klachten als hoge koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. Dokters in Wuhan ontdekken begin december dat er sprake is van een nieuw virus, Sars-CoV-2. Ze werken met een surveillanceprotocol sinds de Sars-uitbraak van 2002, om snel een patroon te vinden als er meerdere patiënten zijn die opduiken met een longontsteking met onbekende oorzaak.
Op 8 december wordt officieel de eerste coronapatiënt geregistreerd door de Chinese autoriteiten. Het land slaat publiekelijk pas eind december alarm, als er al 266 mensen medische hulp hebben gezocht. Inwoners van Wuhan wordt geadviseerd een mondkapje te dragen en drukke plaatsen te vermijden, al is dan nog niet zeker dat het virus zich van mens op mens verspreidt.
Volgens wetenschappelijk tijdschrift New Scientist identificeren de Chinese autoriteiten Covid 19-gevallen eerst alleen als ze een longontsteking hebben en de beruchte Huanan markt hebben bezocht, waar dieren - waaronder vis en vleermuizen - worden verhandeld. Daardoor zouden veel milde, vroege besmettingen zijn gemist en kon het virus zich razendsnel verspreiden.
Slachtoffers
Op 31 januari 2020 duikt het virus voor het eerst op in Italië. Op 27 februari van dat jaar wordt de eerste positief geteste Nederlander gemeld en op 6 maart overlijdt de eerste landgenoot. Vijf dagen later is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel sprake van een pandemie die in vrijwel elk land op aarde slachtoffers heeft gemaakt. Nu, twee jaar na de 55-jarige zieke man uit Hubei, staat de teller op bijna 254 miljoen officiële besmettingen en 5,1 miljoen doden.
En nog altijd is de vraag of patiënt nul wel echt de eerste was. Waar en wanneer is het coronavirus op mensen overgesprongen? Ging het van dier op mens, via de immens grote en drukke markt in Wuhan? Of is er toch een link met een lab in die Chinese miljoenenstad, waaruit het virus zou zijn ontsnapt? Virologen achten de kans klein dat het mysterie van de uitbraak van de pandemie ooit nog wordt opgelost.
Kijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
China worstelt nog steeds met uitleg coronapandemie
China probeert aan te tonen dat het coronavirus niet in China maar elders is ontstaan. Tegelijk publiceert de Amerikaanse zender CNN vertrouwelijke Chinese documenten waaruit zou blijken dat de Chinese overheid in februari en maart onjuiste aantallen besmettingen heeft gemeld. -
PREMIUM2
FC Twente-prof ‘geneest’ van tinnitus, experts sceptisch: ‘Vraagtekens bij dure behandeling’
Kno-artsen en audiologen waarschuwen voor misleidende berichten dat tinnitus ‘te genezen zou zijn’. Bij de Tinnitus Academie in Enschede loopt het storm nadat FC Twente-speler Michal Sadilek vertelde dat hij dankzij die academie verlost is van de piep in zijn oor. De methode die deze organisatie gebruikt is ‘klassieke kwakzalverij’, zegt de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De Tinnitus Academie nodigt de criticasters in dit verhaal uit om een maand lang mee te lopen. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
3
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Suikervervangers zijn niet gezonder, aldus WHO. Waar zitten ze in en welke zijn er?
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM1 jaar corona
Hoe een 55-jarige Chinees - zeer waarschijnlijk - de wereld op zijn kop zette
Het coronavirus is precies één jaar oud, maar er valt weinig te vieren. Wereldwijd stierven meer dan 1,3 miljoen mensen; 55 miljoen mensen raakten besmet. Hoe een 55-jarige Chinees - zeer waarschijnlijk - de wereld op zijn kop zette.