Volledig scherm
PREMIUM
De rechtshandige Timme Moorrees doet mee aan het onderzoek bij Wageningen University & Research. © Koen Verheijden

Een kind met adhd? RED-dieet of mindfulness ter vervanging van Ritalin

Kinderen met adhd krijgen meestal medicatie voorgeschreven. Onderzoekers werken op dit moment aan twee andere behandelmethoden, het RED-dieet en mindfulness.

Ritalin wordt vaak in één adem genoemd met adhd. De werkzame stof in dit medicijn helpt kinderen met de aandachtstekortstoornis rustiger te worden en zich te concentreren. ,,Veel huisartsen zien Ritalin per definitie als de eerste halte’’, zegt directeur Cathelijne Wildervanck van ADHD-Nederland. ,,Stuur ze liever door naar een specialist. In sommige gevallen zijn andere behandelmethoden beter.’’ Cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. Of mindfulness. Anders eten kan ook leiden tot ander gedrag.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.