Volledig scherm
PREMIUM
© Jitske Schols

Een op de zeven vrouwen krijgt het: ‘Na elke chemo hadden we explosieve seks’

BorstkankermaandEen op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Jaarlijks worden er zo’n 15.000 vrouwen voor behandeld. De overlevingskansen zijn de afgelopen decennia flink gestegen; toch sterven er elk jaar nog meer dan drieduizend mensen aan de ziekte. ,,Het kan terugkomen. Daarmee leef ik elke dag. Maar ik leef.’’

Beatrijs Bergmans: Op 10 april 2008 belandde ik met een knobbeltje in mijn rechterborst in de mammapoli van het Antoni van Leeuwenhoek. Daar kreeg ik te horen dat er ook een knobbeltje in mijn linkerborst zat. Dat nieuws luchtte me op. Twee knobbeltjes: dat kon geen kanker zijn. Wie heeft er nou kanker aan twee borsten tegelijk? En had de huisarts niet gezegd dat het waarschijnlijk vals alarm was?

Borstkankermaand
Heb je vragen over borstkanker? Kijk op borstkanker.nl van Borstkankervereniging Nederland.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.