Volledig scherm
PREMIUM
Bryan Vreijsen © Koen Verheijden

Eenzame jongeren niet alleen: ‘Ik was de jongen die als laatste werd gekozen bij gym’

Van alle jongeren voelt bijna de helft zich eenzaam. Erover praten is moeilijk, want op eenzaamheid rust een taboe. Wat maakt jongeren eenzaam, waarom is er zoveel eenzaamheid? En wat doe je er tegen?

Volledig scherm
Bryan Vreijsen © Koen Verheijden

‘Als iedereen zijn echte emoties laat zien, zijn we minder eenzaam’
Bryan Vreijsen (26) uit Tilburg: ‘Dat je eenzaam bent, staat niet op je voorhoofd. Ik maak gemakkelijk een praatje, dus gaan mensen ervan uit dat het goed gaat. Toch voel ik me elke dag alleen.

Vooral toen mijn vader zes jaar geleden overleed aan asbestkanker was het heel erg. Dat verdriet kon ik met niemand delen.

Daarom deel ik nu actief mijn eenzaamheid. Op Twitter bijvoorbeeld. Ik wil mensen wakker schudden, erkenning voor het probleem. Voor eenzame jongeren heb ik de facebookgroep Brabant Maatjes opgericht. Het helpt om je gevoelens te delen met lotgenoten.

Aan de ene kant kan ik nu niet zonder Twitter, aan de andere kant maken sociale media eenzaam. Echte contacten zijn belangrijk. Daarom is het jammer dat bijvoorbeeld veel jeugdwijkcentra gesloten zijn. Via Brabant Maatjes heb ik een vriendin gevonden. Dat is heel fijn, maar mensen denken dan meteen dat je niet meer eenzaam bent.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.