Eerdere prognoses ic-opnames door omikron te pessimistisch: ‘We komen op de helft uit’
VideoDe eerdere prognoses van het RIVM over ic-opnames door de omikronvariant van het coronavirus waren ‘te pessimistisch’. ,,We denken dat we lager gaan uitkomen, op de helft", zei RIVM-baas Jaap van Dissel in een briefing voor Tweede Kamerleden.
Ook de kans dat iemand met omikron in het ziekenhuis terechtkomt, is volgens Van Dissel kleiner. Hoewel de besmettingen al weken stijgen, daalt de bezetting op verpleegafdelingen en op de ic's. ,,In de ziekenhuizen is de situatie een stuk rustiger dan buiten de ziekenhuizen. Maar om nou te zeggen dat er geen ziekenhuisopnames zijn door omikron, is ook weer niet waar.” Ook ziet Van Dissel dat die daling ‘nu wat afvlakt’.
Ook verwacht hij dat de opnames de komende tijd weer gaan stijgen. Hij baseert dat op andere landen, waar omikron al een ‘voorsprong’ had. Daar stijgen de ziekenhuisopnames inmiddels wel. ,,De aantallen die je in Frankrijk en Engeland ziet, wil je hier niet hebben.”
Omikron dominant
Omikron heeft de eerdere deltavariant van het coronavirus inmiddels helemaal verdrongen. Ondanks de hoge besmettingscijfers- de afgelopen weken werden dag- en weekrecords verbroken - lag het reproductiegetal (de snelheid waarmee het virus rondgaat) begin deze maand op 1,16. Dat het R-getal relatief laag ligt, komt volgens Van Dissel mogelijk door het gebruik van sneltesten in de kerstperiode. ,,De inschatting is dat de R weer gaat stijgen.” Dat komt ook door de recente versoepelingen.
Tekst gaat verder onder grafiek
Het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet, komt morgen samen. Daar zullen ook nieuwe modellen worden besproken. Dinsdag volgt er een nieuwe persconferentie. De belangrijkste vraag die daar beantwoord moet worden, is of de horeca en cultuur weer open kunnen. In een extra Veiligheidsberaad spreken burgemeesters daar vandaag al over. Van Dissel zei niets over eventueel nieuwe versoepelingen.
Wel zei hij dat de prognoses over het effect van de boostercampagne ‘te positief’ zijn geweest. In de modellen waar het RIVM mee rekende, ging het instituut ervan uit dat 90 procent van de 18-plussers een booster zou halen. Dat percentage blijft fors achter en ligt nu op 69,3 procent. Zo’n 3,4 miljoen Nederlanders hebben de oppepprik nog niet gehaald. ,,Als we dat niet omhoog krijgen, dan zorgt dat voor minder gunstige prognoses.” Al erkent hij ook dat de effectiviteit van de booster voor omikron niet 100 procent is. Ook daalt het effect van de booster sneller. ,,Je hebt een bepaald tijdswindow om van het effect te genieten", aldus Van Dissel.
Heupbreuk
Ook probeert het RIVM beter zicht te krijgen op het aantal mensen dat niet dóór omikron, maar mét omikron in het ziekenhuis belandt. Bijvoorbeeld iemand die omikron heeft met weinig klachten, die met een heupbreuk wel in het ziekenhuis belandt. ,,Daar moeten dan wel maatregelen genomen worden.”
Het OMT wil ook ‘kritisch kijken’ naar de quarantaineregels, zei Van Dissel, vooral naar het onderwijs. Daar zorgen besmettingen en quarantaine nu al vaak voor uitval van lessen en klassen die thuiszitten. Momenteel krijgt 1 op de 3 mensen die zich bij de GGD laat testen een positieve test. Als het aantal besmettingen de komende tijd gaat stijgen, zorgt dat ‘de komende weken wel voor een verstoring van de maatschappij’. Veel mensen kunnen dan thuis komen te zitten, omdat ze positief zijn getest of in contact zijn geweest met iemand die corona had.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Ziekteverzuim schiet omhoog door omikron: ‘Grote werkdruk in zorg en onderwijs baart zorgen’
Het ziekteverzuim in Nederland stijgt in een moordend tempo. Arbodiensten melden stijgingen van 30 tot ruim 50 procent. Omikron, griep, thuiswerken en werkdruk zijn de ziekmakers. -
PREMIUMRennen buiten de lijntjes
Je standaard rondje door stadse omgeving zat? Met deze tips ren je zonder blessures door de natuur
Ben je je hardlooprondje door stedelijk gebied beu? Denk eens aan trailrunnen, waarbij je zoveel mogelijk op onverharde paden loopt. Hoe maak je de overstap? Met deze tips ren jij dit voorjaar zonder blessures door de natuur. -
Video's
Versoepelseinen op groen door bemoedigende gegevens? ‘De modellen zullen beter worden’
Nu in steeds meer landen blijkt dat de omikrongolf geen grote problemen in de ziekenhuizen geeft, neemt hier de druk om horeca en cultuur open te gooien toe. Ingewijden verwachten dat nieuwe RIVM-modellen daarvoor meer ruimte bieden. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.
-
Onderzoekers zien grote toename van waterpokken onder kinderen
Opvallend veel kinderen hebben de laatste tijd waterpokken gekregen. Onderzoeksinstituut Nivel laat op basis van huisartsgegevens weten dat dit jaar vier tot vijf keer zoveel kinderen waterpokken krijgen als in de eerste maanden van 2021. -
PREMIUMHuisarts vertelt
‘Stel je niet aan’, zegt ze als haar man vraagt of de injectie pijn doet
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week krijgt hij een patiënt op bezoek die er geen woord tussen krijgt. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.