Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Eerste hulp bij een stalker: ‘Wat je ook doet, zoek vooral geen contact’

Jaarlijks hebben zo’n honderdduizend Nederlanders last van een stalker. In de meeste gevallen krijgen ze ongewenste berichten opgestuurd, maar mishandeling komt ook voor. Wat doe je als je wordt gestalkt?

Stalking is strafbaar, het valt in de wet onder ‘belaging’. En toch blijkt het in de praktijk moeilijk om mensen ertegen te beschermen. Denk aan 16-jarige Humeyra Ergincanli uit Rotterdam, die vorig jaar op school door haar ex werd doodgeschoten na maandenlang lastig te zijn gevallen. Zo’n trieste wending komt gelukkig niet vaak voor. Maar evengoed houden veel slachtoffers vaak jarenlang last van de psychische en emotionele gevolgen.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.