Volledig scherm
PREMIUM
AD_smalltalk 13april © Studio Ski

Elisabeth (27) heeft nog nooit vaste relatie gehad: Ik ben niet van de smalltalk

BV de LiefdeIn de rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Elisabeth (27) heeft nog nooit een vaste relatie gehad, maar is daar intussen wel nieuwsgierig naar. Ze vindt het lastig een gesprek te beginnen.

,,Steeds single zijn heeft me veel gebracht. Het is misschien niet helemaal het einde, maar zeker ook niet erg. Ik heb kunnen onderzoeken wat ik nodig heb, ik ben onafhankelijk, ik heb geleerd goed voor mezelf te zorgen. Desalniettemin ben ik intussen wel nieuwsgierig naar hoe het is om iemand goed te leren kennen.

Als puber was ik nogal onzeker over mijn lichaam. Ik wilde dunner zijn en was veel bezig met wat ik at. Als een jongen in die tijd belangstelling toonde, dacht ik al gauw: die heeft gewoon geen smaak. Dankzij therapie werden zulke gedachten minder en leerde ik mijn zelfvertrouwen uit méér te halen dan alleen mijn gewicht. Ik reed paard op wedstrijdniveau en deed het goed op school. Af en toe werd ik verliefd op jongens en zij op mij. Ik kuste weleens met iemand. Maar als ik hem daarna tegenkwam, durfde ik geen normaal gesprek te voeren. Te eng.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.