Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Ga je te lang over je grenzen? Dan geef je fibromyalgie de kans

Voor de aandoening fibromyalgie bestond lange tijd geen goede remedie. Revalidatie-arts Herlinde Jacobs ziet lichtpuntjes in de behandeling van deze onverklaarbare chronische pijnen.

Wat is fibromyalgie precies?
Herlinde Jacobs: ,,Het is een aandoening van chronische pijn in spieren, peesaanhechtingen en rond de gewrichten, waarvoor de precieze oorzaak niet wordt gevonden. Daardoor behoort het tot de zogenoemde SOLK: Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.’’

Wat zijn de symptomen?
,,Bij fibromyalgie is sprake van overprikkeling van het zenuwstelsel, ook wel sensitisatie genoemd. Daardoor kan iets wat gewoonlijk niet pijnlijk is, zoals aanraking, temperatuurwisselingen, licht of lawaai, al pijn veroorzaken. Het gaat dus om chronische pijn van onverklaarbare oorsprong die langer dan twaalf weken duurt.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.