Douwe Draaisma
Volledig scherm
PREMIUM
Douwe Draaisma © Corné Sparidaens/Shutterstock

Geheugenprofessor Douwe: Vergeetachtig worden is niet het begin van dementie

Dementeren is een heel ander proces dan vergeetachtigheid. Puzzeltjes oplossen tegen dementie helpt echt niet. Dus zegt geheugenprofessor Douwe Draaisma: „Dat je er niks tegen kunt doen is een geruststellend idee.”

Hij heeft afgesproken in een etablissement in de slagschaduw van de Martinikerk. Daar, in die eeuwenoude Groningse kerk, wordt jaarlijks de Van der Leeuw-lezing gehouden. Douwe Draaisma (67) was lang voorzitter van de stichting die internationale schrijvers en denkers uitnodigde om die lezing te houden. Het is een imposante lijst, van topauteurs als Iris Murdoch en Hilary Mantel tot de Frans-Duitse politicus en publicist Daniel Cohn-Bendit.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.