Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Gevulde lippen, ontplofte lippen: ‘Ga niet voor een koopje’

Lipfillers zijn al zo alledaags, dat ze als cadeau onder de kerstboom liggen. Maar achter de glamour van volle lippen ligt een wereld van beunhazen, stuntprijzen en dichtgespoten bloedvaten. 'Ga niet voor een koopje.' Onderaan dit artikel vertellen drie patiënten hun verhaal. 

Cosmetisch arts Tom Decates heeft in zijn spreekkamer al veel foto's voorbij zien komen van vlogger Monica Geuze, model Kylie Jenner of influencer Romy Boomsma. Allemaal vrouwen met voluptueuze lippen. Vol en rond. Een mond als rijp fruit.

Zoveel weelde is ze niet door de natuur geschonken, maar door een injectienaald met een vulmiddel, namelijk hyaluronzuur, een tijdelijke filler die met een injectienaald wordt ingespoten en in circa negen maanden oplost.

Op YouTube en Instagram wemelt het ervan. Ook in het straatbeeld duiken ze steeds vaker op. Opgespoten lippen zijn een rage.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.