Wie echt ver gaat fietsen, laat de gewone fiets staan en pakt sneller de e-bike.
Volledig scherm
PREMIUM
Wie echt ver gaat fietsen, laat de gewone fiets staan en pakt sneller de e-bike. © Getty Images

Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur

Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.

29 reacties

 • M.C. Fels

  4 dagen geleden
  Ik fiets zelf, dat is gezonder, goedkoper en ik draag niet bij aan onveiligheid op het fietspad. Ik ben al eens bijna omver gereden door een elektrieke fietser die van achteren kwam, ik week iets uit voor een diertje op het pad, en kreeg zo'n snelfietser in m.n nek. Vooral bejaarde snelfietsers kunnen die snelheid vaak niet aan. De zelf-fietser is inmiddels de zwakste partij op het fietspad en moet beschermd gaan worden. Alle snelfietsers naar de rijbaan graag.
 • Chip Chiot

  4 dagen geleden
  daar waren geen wetenschappers voor nodig om er achter te komen dat volledig zelf fietsen gezonder is dan met ondersteuning, maar voor hen die het anders niet kunnen is het ene uitkomst, en dan bedoel ik niet die kinderen welke er niet verantwoord mee om kunnen gaan, oh ja sommige ouderen kunnen dat ook niet (meer)
 • Rico van Aggelen

  4 dagen geleden
  Ik ben 65 en fiets al een aantal jaren met een e bike, ik fiets voor het plezier en kom overal en nergens, zie de meest bijzondere dingen en ontmoet leuke mensen. Als je het een beetje uit kient kun je uit de uitlaatgassen blijven. Ik meet van alles en heb voldoende verbranding, de ondersteuning standaard in de eco stand. Als je maar ver genoeg fiets verbrand je voldoende calorieën. Fietsen is fietsen met of zonder ondersteuning.
 • Ronald Morsink

  5 dagen geleden
  Heerlijk op het fietsje met 3 versnellingen naar mijn werk. Niks geen ondersteuning nodig, gewoon doortrappen. Zie wel af en toe e-bikes voorbijschieten die makkelijk de 50 km/p.uur aantikken......Daar mogen ze zeker wat aandoen....Tijd voor een helm zou ik zeggen,voorlopig doe ik het wel zonder trapondersteuning.....
 • Hilbrand Korver

  5 dagen geleden
  En weer wordt er in dit artikel gemeld dat van de verkeersslachtoffers er steeds meer op een e bike reden. Dit is net zo n onnozele uitspraak als het feit dat bij ons op het kerkhof de meeste mensen thee hadden gedronken.Graag in een volgend artikel een oorzakelijk verband opgeven.
 1. Suikervervangers zijn niet gezonder, aldus WHO. Waar zitten ze in en welke zijn er?
  PREMIUM

  Suikerver­van­gers zijn niet gezonder, aldus WHO. Waar zitten ze in en welke zijn er?

  Kies jij regelmatig voor cola zero of een product met een alternatief voor ‘echte’ suiker, omdat je denkt dat dit gezonder is? Dat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) géén goed idee. ‘Vrije suikers door vervangsuikers inruilen, helpt niet met gewichtsverlies op lange termijn en is zéker niet gezonder’, waarschuwen ze in een nieuw rapport. Wat zit er in die soorten suiker? En welk effect hebben ze op je lichaam? Voedingsspecialist Christophe Matthys van KU Leuven legt uit.