Volledig scherm
PREMIUM
Een goed stresssysteem heb je volgens Suzan Knuijsten als je na het werk herstelt en prikkels buitensluit, bijvoorbeeld met een handdoek over je hoofd. © Pim Ras Fotografie

Gezond eten en bewegen is zó 2019, ga in 2020 beter voor je brein zorgen

Anti-stresstipsIedereen die vaak moe is, doet aan binge-stressen: doorgaan zonder af en toe alle prikkels uit te sluiten. ,,We moeten beter voor ons brein gaan zorgen’’, zegt Suzan Kuijsten (43), organisator van het Stresstival.

We hebben een levensstijl gecreëerd waaraan we onmogelijk kunnen voldoen. Suzan Kuijsten haalt de Vlaamse psychiater Damiaan Denys aan en dat voelt als een pets in het gezicht: onze manier van leven kán niet. Maar dat ligt niet aan stress, benadrukt Kuijsten.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.