Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

'Gezondheid van kinderen onder druk door klimaat en reclame'

De gezondheid van kinderen over de hele wereld staat onder druk, en dat komt door milieuvervuiling, klimaatverandering en marketing voor ongezond eten en drinken. Daarvoor waarschuwen Unicef, de wereldgezondheidsorganisatie WHO en het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet

Ongeveer 250 miljoen baby's, peuters en kleuters in arme landen bereiken mogelijk hun ‘ontwikkelingspotentieel’ niet, door armoede en een achterstand in hun groei, aldus de organisaties.

De organisaties willen dat landen internationale afspraken maken tegen reclames die zich richten op kinderen. ,,Bedrijven maken grote winsten dankzij het promoten van verslavende en ongezonde producten, waaronder fastfood, drankjes met veel suiker, alcohol en tabak. Dit zijn belangrijke oorzaken van ziekten", schrijven ze. Ze vinden dat het bedrijfsleven zichzelf niet kan controleren en dat de bestaande aanpak niet voldoende is. Ze willen ook dat kinderen worden beschermd tegen ‘mogelijk schadelijke sociale media en het ongepaste gebruik van hun persoonlijke gegevens’.

Enkele tientallen deskundigen hebben gekeken naar de leefomstandigheden van kinderen over de hele wereld. Ze keken naar de kans van kinderen om in leven te blijven (dus hun gezondheidsniveau) en naar de kans om iets van hun leven te maken (dankzij bijvoorbeeld onderwijs). Nederland doet het daarin erg goed. Alleen in Zuid-Korea en Noorwegen hebben kinderen nog meer ‘kans op overleven en een hoog welzijn’. De Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Somalië zijn de zwaarste landen om in op te groeien.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.