Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Hoe het komt dat er elke dag 164 nieuwe diabetespatiënten bij komen

suikerziekteDe knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 7: hij noemt diabetes types 2 de grootste epidemie in de samenleving. Er zijn 1,1 miljoen patiënten, en er komen er 60.000 per jaar bij. Diabetoloog Hanno Pijl: ,,Het is het resultaat van hoe wij ons leven inrichten.’’

Wanneer heeft hij voor het laatst écht slecht gegeten, zeg maar zo’n lekkere ‘vette bek’ gehaald? ,,Onlangs nog’’, bekent Hanno Pijl (60). ,,Maar ik heb een excuus. Er was bij ons ingebroken en ik zou die avond uit eten gaan. Dat heb ik afgezegd en ik ben patat gaan halen. Dat doen we misschien drie keer per jaar. Ja, patat mét. Zonder mayonaise vind ik het nauwelijks te eten.’’Hanno Pijl is hoogleraar diabetologie aan de Universiteit Leiden en onderzoeker en internist/ endocrinoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum. Zijn missie: het stuiten van het door verandering van leefstijl explosief groeiend aantal patiënten dat lijdt aan diabetes type 2. En nieuwe gevallen van deze volksziekte voorkomen door wetenschappelijk onderzoek en preventie.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.