Volledig scherm
PREMIUM
Mayke Smit (rechts): ,,Mijn moeder en ik waren hecht, maar hielden te veel rekening met elkaar.’’ © Ingrid Vente

Hoe weet je dat je een narcistische moeder hebt of bent?

De relatie tussen een moeder en haar dochter is vaak ingewikkeld, vooral als de moeder narcistische trekken vertoont. Wat zijn effecten daarvan en hoe werk je aan een gezonde moeder-dochterrelatie?

1. Hoe weet je dat je een narcistische moeder hebt of bent?
Gebrek aan empathie is het belangrijkste teken; alles draait om je moeder en niet om jouw behoeften. Voorbeeld: een depressieve dochter vertelt dat ze aan de Prozac gaat, en moeder antwoordt: ‘Ben ik dan niet goed genoeg geweest? Hoe kun je me dit aandoen!’ Een narcist vertoont alle negen narcistische kenmerken uit het handboek voor psychische stoornissen (DSM). Arrogant gedrag, continu bewonderd willen worden en sterke jaloezie zijn er drie van.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.