Huidsensor voor diabetespatiënt voorkomt nare vingerprik én hypo
Een glucosemeter voor diabetespatiënten leidt tot minder hypo’s, arbeidsverzuim en ziekenhuisopnames. Dat blijkt uit een onderzoek onder zevenhonderd mensen met diabetes, dat vandaag naar buiten komt.
Al jaren is er discussie gaande over de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van glucosemeter Free Style Libre, die een alternatief moet bieden voor de nare vingerprikken. Tot nu toe wordt dit meetsysteem alleen vergoed voor een paar duizend volwassenen en kinderen met diabetes type 1.
Diabetes-expert Henk Bilo van het Isala Diabetescentrum in Zwolle constateert nu uit eigen onderzoek dat een veel grotere groep diabetespatiënten baat heeft bij de glucosemeter. Hij deed onderzoek onder zevenhonderd diabetespatiënten die een jaar lang het meetsysteem in gebruik hadden. Zij hoefden niet meer dagelijks in hun vinger te prikken, maar kregen een huidsensor in de bovenarm, die de bloedsuiker de gehele dag meet en doorgeeft aan de smartphone.
Kwaliteit van leven
De gebruikers merkten vooral dat hun kwaliteit van leven erop vooruitging. Hun glucosewaarden waren stabieler en driekwart gaf aan minder hypo’s te hebben. Een hypo is een te lage bloedsuikerspiegel, waardoor de patiënt duizelig wordt of in het ergste geval in coma raakt of overlijdt.
Een vingerprik is volgens Bilo nog altijd de nauwkeurigste manier om bloedsuikerwaarden te meten, omdat je direct in de bloedbaan prikt. Maar dit doe je gemiddeld maar vier tot zes keer per dag. ,,Vergelijk het met rijden in een geblindeerde auto, waar je af en toe je hoofd uit het raampje steekt om te zien of je nog op de weg zit. De glucosemeter houdt de hele dag door gegevens bij, waardoor de patiënt de trend van de afgelopen uren ziet. Hierdoor kan hij beter inschatten wanneer hij insuline moet spuiten, of bijvoorbeeld het eten moet aanpassen’’, legt de onderzoeker uit.
Huidsensor effectief
Door het gebruik van de huidsensor daalde het arbeidsverzuim van 18,4 procent naar 7,7 procent en het aantal ziekenhuisopnames van 13,8 procent naar 4,7 procent. Ook gaven gebruikers aan dat hun sportprestaties verbeterden, doordat ze sneller hun suikertekort konden aanvullen door iets te eten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Diabetescentrum Isala, Diabetesvereniging Nederland, Zilveren Kruis en stichting BIDON. Hoofdonderzoeker Bilo biedt de studieresultaten binnenkort aan het Zorginstituut Nederland aan, in de hoop dat de vergoeding beschikbaar wordt voor een bredere groep patiënten.
Volgens Bilo is de huidsensor met name nuttig voor type 1-patiënten die met intensieve insulineschema’s moeten werken en die ondanks alle inspanningen toch geen stabiele suikerinstelling hebben, zo’n 40 duizend mensen. De huidsensor kost jaarlijks zo’n 1600 euro. De ouderwetse methode met vingerprikken is drie keer zo goedkoop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Máxima betrokken bij mentaal welzijn studenten: ‘Hoe komt het dat de emmer overstroomt?’
Koningin Máxima heeft vandaag de Hogeschool Leiden bezocht om met jongeren en bestuurders in onderwijsland te praten over het mentale welzijn van studenten. Want de coronatijd en de huidige prestatiedruk hakken er psychisch flink in bij deze groep. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
6
Spanje kondigt als eerste land in Europa menstruatieverlof aan
De Spaanse regering staat op het punt om een nieuwe wet goed te keuren die vrouwen met ernstige menstruatieklachten het recht geeft om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen. -
Janssen-vaccin in VS alleen nog voor volwassenen vanwege risico op bloedstolsels
Het coronavaccin van Johnson & Johnson (J&J) mag voortaan alleen worden gebruikt voor volwassenen, meldt de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Volgens het bureau rechtvaardigen aanhoudende zorgen over een zeldzame en mogelijk levensbedreigende bijwerking met bloedstolsels de actie. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMHuisarts vertelt
‘Stel je niet aan’, zegt ze als haar man vraagt of de injectie pijn doet
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week krijgt hij een patiënt op bezoek die er geen woord tussen krijgt. -
PREMIUM
In paniek op een drukke plek? ‘Komt vooral door hoe jij jezelf voelt’
Een volle concertzaal, een drukke winkelstraat: sommige Nederlanders vinden het héél onprettig of raken ervan in paniek, ook omdat ze het door corona niet meer gewend zijn. Waar zijn we precies bang voor, en wat kunnen we eraan doen? Eerste tip van angst- en fobiecoach Pieter Frijters: begin met het strekken van je tenen.