Dr. Dian de Vries (32, Utrecht) en Prof. Dr. Peter Nikken (60, Utrecht) zijn de auteurs van De Schermwijzer, een praktische gids voor (groot)ouders over schermtijd, social media, gamen en online veiligheid.
Volledig scherm
PREMIUM
Dr. Dian de Vries (32, Utrecht) en Prof. Dr. Peter Nikken (60, Utrecht) zijn de auteurs van De Schermwijzer, een praktische gids voor (groot)ouders over schermtijd, social media, gamen en online veiligheid. © Marlies Wessels

Is je kind schermverslaafd? ‘Het gaat erom of het gedrag problemen veroorzaakt’

Pubers die nu tijdelijk niet naar school kunnen, zien kansen: nóg meer gamen. Tip: houd ze aan de 20/20/2-regel. Wetenschappers Peter Nikken en Dian de Vries over hoe je omgaat met het digitale gedrag van je kind.

Mediagebruik is na voeding en school hét onderwerp dat bij ouders leeft, dat weten Peter Nikken en Dian de Vries als geen ander. Nikken is hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit en lector Jeugd en Media bij hogeschool Windesheim. De Vries deed onderzoek naar jeugd en media aan de Universiteit Utrecht. In hun boek De schermwijzer behandelen ze de meest voorkomende vragen over social media, schermtijd en online veiligheid.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.