Jetske van der Schaar, drager van Alzheimersgen en neuroloog Philip Scheltens in VU ziekenhuis
Volledig scherm
PREMIUM
Jetske van der Schaar, drager van Alzheimersgen en neuroloog Philip Scheltens in VU ziekenhuis © Wollaert Carly

Jetske (38) draagt fataal Alzheimer-gen: 'Ik wil blijven geloven dat het beter wordt’

alzheimerAls gevolg van een fataal gen zal Jetske van der Schaar (38) over zo’n 15 jaar Alzheimer krijgen. Tot die tijd wijdt ze zich samen met haar neuroloog aan een zoektocht naar een medicijn. “Ik wil vechten voor mijn leven, maar ook een leven overhouden om voor te vechten.’’

Een zaal vol geestelijk kerngezonde én opgewekt kletsende 100-plussers. Jetske van der Schaar en neuroloog Philip Scheltens mengen zich in de documentaire Op weg naar de Alzheimerpil? verwonderd onder hen. Welk geheim dragen de eeuwelingen in hun brein dat hen behoedt voor de mentale onttakeling van Alzheimer en aanverwante dementie?

Scheltens (62) wijdt er beroepsmatig zijn leven aan: hoe is de almaar oprukkende ziekte te stoppen? Het aantal patiënten zal in ons land de komende 20 jaar verdubbelen naar ruim een half miljoen. Van der Schaar is tegen die tijd zeer waarschijnlijk al één van hen. Ze weet sinds vijf jaar dat ze drager is van een fataal Alzheimer-gen, dat in haar familie dominant erfelijk is.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.