Kaartspelletjes en sociale contacten helpen om geheugenverlies te vertragen
Een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, zoals goed eten, regelmatig sporten, kaartspelletjes spelen en minstens twee keer per week sociaal contact, kan helpen de snelheid van geheugenverlies te vertragen. Daardoor kan het risico op dementie worden verminderd, blijkt uit een tien jaar durende studie.
‘Een combinatie van positief gezond gedrag wordt in verband gebracht met een tragere achteruitgang van het geheugen bij cognitief normale oudere volwassenen’, schrijven onderzoekers van het National Center for Neurological Disorders in Peking, China, in het prestigieuze British Medical Journal. Het maken van meerdere gezonde levensstijlkeuzes ‘wordt geassocieerd met een lagere kans op milde cognitieve stoornissen en dementie’, stellen de onderzoekers.
Voor de studie werden 29.000 volwassenen ouder dan 60 jaar met een normale cognitieve functie tien jaar lang gevolgd. Bij de start van het onderzoek in 2009 werd de geheugenfunctie gemeten met tests en werden de proefpersonen gecontroleerd op het zogeheten Apoe-gen, de sterkste risicofactor voor de ziekte van Alzheimer.
Ze kregen een score toegekend op basis van een gezonde levensstijl, die zes factoren combineerde. Niet roken en geen alcohol drinken zijn daar twee van, maar ook het volgen van een gezond dieet. Dan gaat het om het eten van ten minste zeven van de twaalf voedselgroepen: fruit, groenten, vis, vlees, zuivelproducten, zout, olie, eieren, ontbijtgranen, groenten, noten en thee. Cognitieve activiteit is de vierde factor: minstens twee keer per week schrijven, lezen, kaarten of andere spelletjes spelen. Ook regelmatige lichaamsbeweging telt mee: dan gaat het om per week meer dan 150 minuten sporten met matige intensiteit of meer dan 75 minuten met hoge intensiteit. Minstens twee keer per week sociaal contact is de zesde factor voor gezond gedrag. Daaronder vallen activiteiten als familie en vrienden bezoeken, vergaderingen bijwonen of naar feestjes gaan.
Sterk effect
Gecorrigeerd voor zaken die de resultaten waarschijnlijk beïnvloeden, ontdekten de onderzoekers dat de zes factoren van gezond gedrag elk bijdragen aan een trager dan gemiddelde achteruitgang van het geheugen over een periode van tien jaar. Een gezond dieet heeft het sterkste effect op het vertragen van geheugenverlies, gevolgd door geheugenspelletjes en daarna lichaamsbeweging. Mensen met het Apoe-gen die over het algemeen een gezond leven leiden, ervaren ook een tragere achteruitgang van het geheugen dan degenen met het gen die minder gezonde keuzes maken.
Over het algemeen hebben proefpersonen met vier tot zes gezonde gedragingen bijna 90 procent minder kans om dementie of milde cognitieve stoornissen te ontwikkelen in vergelijking met degenen die het minst gezond waren, stellen de onderzoekers. Mensen die twee tot drie gezonde leefstijlkeuzes maken, hebben 30 procent minder kans op de geheugenproblemen.
Susan Mitchell, hoofd beleid bij Alzheimer’s Research UK, zegt tegen The Guardian dat het een ‘goed uitgevoerde’ studie is. ,,Dit draagt bij aan het substantiële bewijs dat een gezonde levensstijl kan helpen om geheugen en denkvaardigheden te ondersteunen. Te weinigen van ons weten dat er stappen zijn die we kunnen nemen om onze kansen op dementie op latere leeftijd te verkleinen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Hoe een apparaatje het leven van Gerrit redt, maar Arjan juist problemen brengt: ‘Dacht dat ik doodging’
De een werd er vijf keer door gered. De ander heeft het apparaat liever vandaag dan morgen uit zijn lichaam. Gerrit van de Worp (51) en Arjan Frans (29) hebben beiden een inwendige defibrillator, die een schok geeft bij hartritmestoornissen. Maar hun ervaringen staan haaks op elkaar. Is dit apparaatje een vloek of een zegen? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee. -
PREMIUM
Altijd trek in iets lekkers als het tegenzit? Deze expert weet hoe je stopt met emo-eten
Cravings, sneukelen, snaaien, snoepen. Woorden genoeg voor het gevoel dat je nú twee zakken chips wilt. In haar boek Help, ik kan het niet laten legt voedingscoach en diëtiste Trees Peersman (48) uit hoe we die vicieuze cirkel tussen emo-eten en het schuldgevoel achteraf doorbreken. -
PREMIUM
Wilma zorgt voor eetplezier bij dementerenden in Lochem: ‘Jus over de aardappelen, dan prikken ze erin’
Een bord met een gekleurde rand, mooi servies, jus over de aardappelen. Grote kans dat een dementerende zijn of haar bord leeg eet. Het zijn slechts enkele tips van voedingsdeskundige Wilma van der Wal bij woonzorgcentrum en verpleeghuis De Hoge Weide in Lochem. Vrijdag 10 februari vertelt ze erover bij het Alzheimer Trefpunt Lochem.
-
PREMIUM
Oud worden zonder gebreken, kan dat? Deze ‘verouderingsprof’ denkt van wel
Ouderdom komt met gebreken. Dat is een gegeven. Nu is voor het eerst bewezen hoe het komt dat wij steeds meer kwaaltjes en ziektes oplopen naarmate we ouder worden. Bovendien kunnen we zelf óók wat doen. ‘Verouderingsprofessor’ Jan Hoeijmakers en zijn team spreken van een doorbraak die de wereld op zijn kop zet. ,,Deze kennis helpt om gezond oud te worden.”Rotterdam -
-
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Slaperig gevoel na het drinken van koffie, hoe komt dat?
Koffie staat bekend als hét middel om je ’s ochtends een serieuze energieboost te geven. Heel wat mensen hebben daarentegen ook het gevoel dat het drankje overdag voor een dip kan zorgen. Hoe kan dat? En wat kan je doen om het te voorkomen? Neuroloog Annick Verstappen legt het uit.