Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Kan hulphond Cilly epileptische aanval van haar baasje voorspellen?

videoNa de blindengeleidehond en de politiehond is er nu een epilepsiehond. Die slaat alarm wanneer zijn baasje op de grond ligt. Mogelijk voelt hij zelfs een aanval aankomen.

In de woonkamer van Marlies Akemann (40) in Nieuw-Vennep zit sinds kort een noodknop aan de muur. Een metertje boven de plint, op neushoogte van haar nieuwe maatje: golden retriever Cilly. Zij heeft al een paar keer de knop ingedrukt met haar snuit wanneer Akemann een epilepsieaanval kreeg en tegen de vlakte ging. De huistelefoon piepte automatisch haar man, ouders en vriendin op. Wie het dichtstbij was, schoot te hulp. ,,Mijn grootste angst is dat ik tijdens een epilepsieaanval zo hard val, dat ik mijn nek of rug breek en mijn omgeving dit niet gelijk opmerkt’’, zegt Akemann.

  1. De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als traumatisch
    Video

    De wetenschap over PTSS: één op de tien ervaart bevalling als trauma­tisch

    ,,De bevalling van een baby wordt door veel moeders als iets ontzettend moois gezien. Maar wat voor de ene moeder een roze wolk is, is voor de ander een traumatische ervaring. Sommigen houden er zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over.” Gynaecoloog Claire Stramrood van het Amsterdams Medisch Centrum legt in haar college bij de Universiteit van Nederland* uit wat de gevolgen van PTSS kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.